Екологија - категорија

работи повеќе

работат
Вид збор: Глагол, несвршен
Развива дејност со некаква цел.
Англиски: work

разградлив повеќе

разградливи
Вид збор: Придавка
Што може да се разгради.
Англиски: degradable

разложи повеќе

разложат
Вид збор: Глагол, свршен
(се разложи) Подложи на гниење.
Англиски: decay Албански: nënshtroj

ракитак повеќе

мн. ракитаци
Вид збор: Именка, машки род
Место обраснато со ракита.

раскопачи повеќе

раскопачат
Вид збор: Глагол, свршен
За шума - со копачење расчисти.
Англиски: clear

распадлив повеќе

распадливи
Вид збор: Придавка
Кој може лесно да се распадне.
Англиски: degradable
Примери:
биолошки распадлив

регенерат повеќе

Вид збор: Именка, машки род
Искористен материјал на кој му се повратени својствата.

регенеративен повеќе

регенеративна
Вид збор: Придавка
Кој се однесува на регенерација; кој го користи приципот на регенерација.
Англиски: regenerative
Примери:
Регенеративна енергија.

регенерација повеќе

регенерацијата
Вид збор: Именка, женски род
Претворање со помошта на определени операции на изработените продукти на производството во почетни продукти на процесот.
Англиски: recycling Албански: regjenerim, reciklim

ремедијација повеќе

(едн.) ремедијацијата
Вид збор: Именка, женски род
Заздравување, повторно доведување во природна состојба.
Англиски: renature

реткач повеќе

Вид збор: Именка, машки род
Ретка шума.

ретровегетација повеќе

мн. ретровегетации
Вид збор: Именка, женски род
Повторна вегетација, повторно оживување некои делови на некои растенија.
Англиски: retro vegetation

рециклажа повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
Повторно искористување, повторна употреба на отпадоци во производствен процес.
Англиски: recycling

рециклира повеќе

рециклираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Повторно користи стар, веќе користен материјал.
Англиски: recycle

рудар повеќе

мн. рудари
Вид збор: Именка, машки род
Лице што копа и преработува руда.
Англиски: miner
Примери:
Кратовските рудари.
а - б - в - г - д - ѓ - е - з - и - к - л - м - н - о - п - р - с - т - у - ф - х - ч - џ - ш