Екологија - категорија

лаз повеќе

мн. лазови
Вид збор: Именка, машки род
Ископачен дел во шума.
Албански: tokë e punuar në pyll

лазиште повеќе

мн. лазишта
Вид збор: Именка, среден род
Нива добиена со ископување на шумата.
Албански: tokë e fituar nga punimi në pyll

ливада повеќе

мн. ливади
Вид збор: Именка, женски род
Земјиште обраснато со трева која се коси за сено или се користи за пасење; земјиште обраснато со трева, полско цвеќе и други cитни растенија.
Англиски: meadow

ливадиште повеќе

Види и: ливада (ж.)
мн. ливадишта
Вид збор: Именка, среден род
ливада
Англиски: meadow
Место каде што има многу ливади.

лингур повеќе

мн. лингури
Вид збор: Именка, машки род
Слаба обработлива земја.
Англиски: fallow land Албански: tokë ugar

линдан повеќе

(едн.) линданот
Вид збор: Именка, машки род
Органско токсично соединение што се користи како пестицид.
Англиски: Lindane

лисина повеќе

мн. лисини
Вид збор: Именка, женски род
Земјиште без вегетација, непошумена месност.
Англиски: clearing Албански: tokë pa vegjetacion

лиска повеќе

мн. лиски
Вид збор: Именка, женски род
Слаба, неродна, каменлива земја.
Албански: tokë gurore

лободарник повеќе

мн. лободарници
Вид збор: Именка, женски род
Место засадено со лобода.
а - б - в - г - д - ѓ - е - з - и - к - л - м - н - о - п - р - с - т - у - ф - х - ч - џ - ш