Дијалектен збор - категорија

ја повеќе

Вид збор: Честичка
За посочување кон нешто.
Англиски: here
При потврдување; да.
Англиски: yes

јазе повеќе

Види и: јас (зам.)
Вид збор: Заменка
јас
Англиски: me

јазел повеќе

Види и: јазол (м.)
мн. јазли
Вид збор: Именка, машки род
јазол
Англиски: knot

јамбол повеќе

мн. јамболи
Вид збор: Именка, машки род
јамболија
Албански: jamulli, batanije

јаребица повеќе

Види и: еребица (ж.)
мн. јаребици
Вид збор: Именка, женски род
еребица

јаска повеќе

Види и: јас (зам.)
Вид збор: Заменка
јас
Англиски: I

јува повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
расолница
Англиски: brine Албански: shëllirë lakrash

јунгфер повеќе

мн. јунгфери
Вид збор: Именка, женски род
невина девојка
Англиски: virgin Германски: Jungfer
а - б - в - г - д - ѓ - е - ж - з - ѕ - и - ј - к - л - м - н - о - п - р - с - т - ќ - у - ф - х - ц - ч - џ - ш