Дијалектен збор - категорија

раатлаиса повеќе

Вид збор: Глагол, свршен
раатиса
Англиски: relax

рабаџија повеќе

Види и: арабаџија (м.)
мн. рабаџии
Вид збор: Именка, машки род
арабаџија
Англиски: carter Турски: arabacı

работа повеќе

Види и: работи (несв.)
(се) работат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се) работи
Англиски: work Албански: punohet

рабул повеќе

Види и: рбел (м.)
Вид збор: Именка, машки род
Само во поговорката: пресмеал се шутар на рабул.

раван повеќе

Вид збор: Именка, машки род
Коњ кој оди раван.
Англиски: trotter Албански: kalë troku

равен повеќе

Види и: рамен (прид.)
равна
Вид збор: Придавка
рамен

рагожа повеќе

мн. рагожи
Вид збор: Именка, женски род
рогозина
Англиски: straw mat

ради повеќе

Вид збор: Предлог
заради
Англиски: because

радоква повеќе

Види и: рдоква (ж.)
мн. радокви
Вид збор: Именка, женски род
рдоква
Англиски: radish Албански: rrepkë

разберува повеќе

Види и: разбира (несв.)
(се) разберуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се) разбира

разберување повеќе

Вид збор: Именка, среден род
разбирање

разборчи повеќе

(се) разборчат
Вид збор: Глагол, свршен
(се) раздолжи

разбуд повеќе

Вид збор: Именка, машки род
Собир на гробот на покојникот на денот по закопот.

разбунџави повеќе

(се) разбунџават
Вид збор: Глагол, свршен
(се) разбушави
Англиски: dishevel

разбута повеќе

разбутаат
Вид збор: Глагол, свршен
Избута на разни; страни - обично за да направи пат.
Англиски: push aside Албански: shtyj mënjanë

разбуќави повеќе

Види и: разбушави (св.)
(се) разбуќават
Вид збор: Глагол, свршен
(се) разбушави

разбуштрави повеќе

Види и: разбушави (св.)
(се) разбуштрават
Вид збор: Глагол, свршен
(се) разбушави

развали повеќе

развалат
Вид збор: Глагол, свршен
За оган – направи да почне силно да гори.
Англиски: kindle
Примери:
Развалиле силни огневи.

развалува повеќе

Види и: развали (св.)
развалуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
распалува
Англиски: kindle

разварка повеќе

разваркаат
Вид збор: Глагол, свршен
Направи некој да почне да брза, ита.
Англиски: shoo
Примери:
Разварка калфи, чираци (ги натера калфите, чираците да побрзаат).

развреви повеќе

(се) разреват
Вид збор: Глагол, свршен
Почне многу да зборува.
Англиски: chat Албански: bërtas, vikas

разврже повеќе

Види и: разврзе (св.)
(се) развржат
Вид збор: Глагол, свршен
(се) разврзе

развржува повеќе

Види и: разврзува (несв.)
(се) развржуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се) разврзува

развржување повеќе

Вид збор: Именка, среден род
разврзување

разглаба повеќе

Види и: разглобува (несв.)
разглабаат
Вид збор: Глагол, несвршен
разглобува
Англиски: dismantle

разглабање повеќе

Вид збор: Именка, среден род
разглобување

разглези повеќе

Види и: разгали (св.)
(се) разглезат
Вид збор: Глагол, свршен
(се) разгали
Англиски: caress

разгоди повеќе

разгодат
Вид збор: Глагол, свршен
Разреди, раздели на повеќе страни, распореди.
Англиски: spread Албански: përhap, shtrij
Примери:
(нар. поез.) Разгодивме, мале, јунаците / каде двајца, мале, каде тројца.

раздува повеќе

раздуваат
Вид збор: Глагол, свршен
(се раздува) се разлути
Англиски: enrage Албански: tërbohem, zemrohem

раздумува повеќе

Види и: раздума (св.)
(се) радумуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се) раздума

разнаса повеќе

Види и: разнесува (несв.)
(се) разнасаат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се) разнесува

разнасање повеќе

Вид збор: Именка, среден род
разнесување

разноски повеќе

Вид збор: Именка, множина
Пари, средства што се трошат за нешто.
Англиски: expense

разопита повеќе

(се) разопитаат
Вид збор: Глагол, свршен
(се) распраша

разопули повеќе

Види и: опули (св.)
разопулат
Вид збор: Глагол, свршен
Отвори, опули очи ширум.
Англиски: gaze
(се разопули) Се загледа, се опули наоколу или кон нешто.
Англиски: gaze

разорлавен повеќе

Вид збор: Придавка
разбушавен

разорлави повеќе

(се) разорлават
Вид збор: Глагол, свршен
(се) разбушави

разрита повеќе

Види и: рита (несв.)
(се) разритаат
Вид збор: Глагол, свршен
(се) расклоца
Англиски: kick

разрука повеќе

(се) разрукаат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне силно да вика, гука.
Примери:
(нар. поез.) Гулаби се разрукале / на твоите амбари.

разуми повеќе

Види и: вразуми (св.)
разумат
Вид збор: Глагол, свршен
вразуми
Примери:
Господ да го разуми и да го прости од гревот.

ракамница повеќе

Види и: ракавица (ж.)
мн. ракамници
Вид збор: Именка, женски род
ракавица
Англиски: glove

ракатен повеќе

Види и: рачен (прид.)
ракатна
Вид збор: Придавка
рачен
Примери:
Ракатна пила.

ракла повеќе

мн. ракли
Вид збор: Именка, женски род
сандак, ковчег за облека

ракометаш повеќе

Види и: ракометар (м.)
мн. ракометаши
Вид збор: Именка, машки род
ракометар
Англиски: handball player Српски: рукометаш

раме повеќе

Види и: рамо (ср.)
мн. рамења
Вид збор: Именка, среден род
рамо
Англиски: shoulder Албански: sup

рамено повеќе

Види и: рамо (ср.)
мн. рамена
Вид збор: Именка, среден род
рамо
Англиски: shoulder
Примери:
Му се фрли на рамено.

ранак повеќе

мн. ранаци
Вид збор: Именка, машки род
Прво дете што се раѓа порано.
Англиски: preemie

раненик повеќе

Види и: храненик (м.)
мн. раненици
Вид збор: Именка, машки род
Во народниот јазик: храненик.
Англиски: foster-child

ранобуда повеќе

Види и: ранобудник (м.)
мн. ранобуди
Вид збор: Именка, машки род
ранобудник

рапче повеќе

мн. рапчиња
Вид збор: Именка, среден род
врапче
Англиски: sparrow Албански: harabel, trumcak

раскауѓери повеќе

Види и: раскалуѓери (св.)
(се) раскауѓерат
Вид збор: Глагол, свршен
(се) раскалуѓери

расклапа повеќе

Види и: расклопува (несв.)
расклапаат
Вид збор: Глагол, несвршен
расклопува
Англиски: disassemble

расклапање повеќе

Вид збор: Именка, среден род
расклопување
Англиски: disassembling

расконца повеќе

расконцаат
Вид збор: Глагол, свршен
раскопча
Англиски: unbutton

раскршница повеќе

Вид збор: Именка, женски род
раскрсница
Англиски: intersection

раскуштри повеќе

Види и: раскоштрави (св.)
(се) раскуштрат
Вид збор: Глагол, свршен
(се) раскоштрави

раслече повеќе

Види и: расоблече (св.)
(се) раслечат
Вид збор: Глагол, свршен
(се) расоблече

распат повеќе

Види и: распаќе (ср.)
мн. распати
Вид збор: Именка, машки род
распаќе
Англиски: crossroad

располу повеќе

Вид збор: Прилог
наполу
Англиски: half

распорне повеќе

Види и: распори (св.)
распорнат
Вид збор: Глагол, свршен
Малку расече некој плод.
Англиски: slice Албански: pres copë
Примери:
Отиде и ја распорна крушата.

распрчка повеќе

распрчкаат
Вид збор: Глагол, свршен
расфрли, растури
Англиски: dissipate

распрчкува повеќе

Види и: распрчка (св.)
распрчкуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
распрчка

распрчкување повеќе

Вид збор: Именка, среден род
распрчкува

распука повеќе

распукаат
Вид збор: Глагол, свршен
(се распука) се разлути
Англиски: anger Албански: hidhërim

распули повеќе

Види и: пули (несв.)
(се) распулат
Вид збор: Глагол, свршен
(се) разгледа

распулува повеќе

Види и: распули (св.)
(се) распулуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се) разгледува

распулување повеќе

Вид збор: Именка, среден род
разгледување

раставен повеќе

Види и: разделен (прид.)
раставна
Вид збор: Придавка
разделен
Англиски: separated

растрлуши повеќе

(се) растрлушат
Вид збор: Глагол, свршен
(се) разбушави

растрлушува повеќе

Види и: растрлуши (св.)
(се) растрлушуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се) разбушавува

растршавен повеќе

Вид збор: Придавка
разбушавен

растршавеност повеќе

Вид збор: Именка, женски род
разбушавеност

растршави повеќе

(се) растршават
Вид збор: Глагол, свршен
(се) разбушави

растршавува повеќе

Види и: растршави (св.)
(се) растршавуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се) разбушавува

растурува повеќе

Види и: растура (несв.)
(се) растуруваат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се) растура

растурување повеќе

Вид збор: Именка, среден род
растурање

расчуди повеќе

(се) расчудат
Вид збор: Глагол, свршен
(се) размисли
Англиски: consider
Примери:
Дај ми време да се расчудам за таа работа.

расчудува повеќе

Види и: расчуди (св.)
(се) расчудуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се) размислува

расчудување повеќе

Вид збор: Именка, среден род
размислување

ратиса повеќе

Види и: раатиса (св.)
(се) ратисат
Вид збор: Глагол, свршен
(се) раатиса
Англиски: relax Турски: rahat

раткапна повеќе

мн. раткапни
Вид збор: Именка, женски род
Метална или пластична покривка на автомобилските тркала.
Англиски: hub cap Германски: Radkappe

раун повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
свадбени дарови
Англиски: gift
Народен обичај – веселба пред свадба кога се носат подароците.

рачина повеќе

Вид збор: Именка, женски род
рид, ричка
Англиски: hill Албански: breg, kodër

рашка повеќе

Вид збор: Именка, женски род
парче
Англиски: piece Албански: copë
Примери:
Една рашка месо.

рѓест повеќе

рѓестиот
Вид збор: Придавка
(’рѓест) Што има некакво својство, изгед на ’рѓа
Англиски: rusty

реав повеќе

реави
Вид збор: Придавка
(за ткаенина) - тенок
Англиски: thin
Примери:
реаво платно

реавост повеќе

Вид збор: Именка, женски род
реав

регуло повеќе

Вид збор: Именка, среден род
ред, правило
Англиски: order
Примери:
Го кажувам по регуло.

реза повеќе

Види и: резе (ср.)
Вид збор: Именка, женски род
резе
Англиски: bar Турски: reze

решење повеќе

Вид збор: Именка, среден род
(глаг. им.) (се) реши

реши повеќе

(се) решат
Вид збор: Глагол, несвршен
чешла
Англиски: comb Албански: krehër

ржобија повеќе

мн. 'ржобии
Вид збор: Именка, женски род
Специјална прачка со која се чука 'ржта.

риба повеќе

рибаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Чисти со триење.
Англиски: scrub

рибарин повеќе

Види и: рибар (м.)
мн. рибари
Вид збор: Именка, машки род
рибар
Англиски: fisherman

риза повеќе

ризаат
Вид збор: Глагол, несвршен
послушен е, слуша
Англиски: abide Турски: rıza
Примери:
Татко и мајка не ризале.
чини услуги, служи
Англиски: serve
Примери:
Нозеве не ме ризаат веќе.

риза повеќе

мн. ризи
Вид збор: Именка, женски род
долга кошула
Англиски: shirt Албански: këmishë e gjatë

рилест повеќе

рилести
Вид збор: Придавка
За човек - кој има дебели и големи усни.

рилка повеќе

мн. рилки
Вид збор: Именка, женски род
усни
Англиски: lip Албански: buzë, buçkë

рисјанин повеќе

Види и: христијанин (м.)
мн. рисјани
Вид збор: Именка, машки род
христијанин
Англиски: christian

рисјанка повеќе

Види и: христијанка (ж.)
мн. рисјанки
Вид збор: Именка, женски род
христијанка
Англиски: christian

рисјански повеќе

Види и: христијански (прид.)
христијанска
Вид збор: Придавка
христијански
Англиски: christian

рмжење повеќе

Вид збор: Именка, среден род
ржење
Англиски: growling

рмжи повеќе

Види и: ржи (несв.)
рмжат
Вид збор: Глагол, несвршен
ржи
Англиски: growl

ровење повеќе

Вид збор: Именка, среден род
бодење, боцкање
Англиски: stick Албански: shpuarje, sëmbim

рови повеќе

роват
Вид збор: Глагол, несвршен
боде
Англиски: stick Албански: shpoj

рогужина повеќе

Види и: рогозина (ж.)
мн. рогужини
Вид збор: Именка, женски род
Постилка исплетена од рогоз.

рода повеќе

(едн.) родата
Вид збор: Именка, женски род
род, роднини, блиски
Англиски: relative

родака повеќе

(се) родакаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Станува род, стапува во роднинска врска, се ородува.

родака повеќе

Вид збор: Именка, женски род
род, роднина
Англиски: relative

родбина повеќе

Види и: роднина (ж.)
(едн.) родбината
Вид збор: Именка, женски род
роднина
Англиски: relatives Српски: родбина

розга повеќе

розгаат
Вид збор: Глагол, несвршен
За течност - силно тече.
Англиски: pour

ром повеќе

Вид збор: Придавка
куц
Англиски: lame

ропа повеќе

ропаат
Вид збор: Глагол, несвршен
тропа
Англиски: knock

ропање повеќе

Вид збор: Именка, среден род
тропање
Англиски: knocking

роптае повеќе

Види и: ропти (несв.)
роптаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Искажува незадоволство.
Англиски: grumble

рофја повеќе

Види и: ровја (ж.)
мн. рофји
Вид збор: Именка, женски род
ровја
Англиски: lightning

рслан повеќе

Вид збор: Именка, машки род
арслан
Англиски: lion

руба повеќе

(едн.) рубата
Вид збор: Именка, женски род
Обичај во некои краеви во Македонија – 7 дена пред свадбата роднините и пријателите на невестата одат кај младоженецот со подароци.
Англиски: gift Албански: çeiz, dhuratë

ругузина повеќе

Види и: рогозина (ж.)
мн. ругузини
Вид збор: Именка, женски род
рогозина
Англиски: straw mat

руе повеќе

рујат
Вид збор: Глагол, несвршен
(за куче) ржи
Англиски: growl Албански: hungëron, grindet

руење повеќе

Вид збор: Именка, среден род
ржење
Англиски: snarl Албански: hungërim, grindje

руја повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
Вид детска болест.

рупа повеќе

мн. рупи
Вид збор: Именка, женски род
дупка
Англиски: hole Српски: рупа

русав повеќе

Види и: рус (прид.)
русави
Вид збор: Придавка
рус
Англиски: blonde

русе повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, среден род
Детска заразна болест.
Англиски: rash

рускавица повеќе

мн. рускавици
Вид збор: Именка, женски род
Вид рани јаболка.
Албански: lloj molle hershme

рутиште повеќе

мн. рутишта
Вид збор: Именка, среден род
(почесто мн.) руво, руба
Англиски: clothing

рухо повеќе

Види и: руво (ср.)
Вид збор: Именка, среден род
руво
Англиски: clothing

руча повеќе

ручаат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
касне, јаде
Англиски: dine Албански: han, kafshoj
Примери:
Слабо руча леб.

ручање повеќе

Види и: руча (св. и несв.)
(едн.)
Вид збор: Именка, среден род
јадење, оброк
Англиски: dining Албански: ngrënie
а - б - в - г - д - ѓ - е - ж - з - ѕ - и - ј - к - л - м - н - о - п - р - с - т - ќ - у - ф - х - ц - ч - џ - ш