Дипломатија - категорија

хегемонија повеќе

хегемонијата
Вид збор: Именка, женски род
Раководна, доминантна улога, првенство на некоја класа или држава во поглед на сила, влијание и сл.
Англиски: hegemony
Примери:
Хегемонијата на големите сили.

хегемонистички повеќе

хегемонистичкиот
Вид збор: Придавка
Кој се однесува на хегемонија и на хегемонист.
Англиски: imperialistic
Примери:
Хегемонистичка политика.

химна повеќе

мн. химни
Вид збор: Именка, женски род
Свечена песна како симбол на државно единство.
Англиски: hymn Албански: himn
Примери:
Народна, национална химна.
а - б - в - г - д - е - з - и - к - л - м - н - о - п - р - с - т - у - ф - х