Дипломатија - категорија

ултиматум повеќе

мн. ултиматуми
Вид збор: Именка, машки род
Категоричко барање од една држава на друга - во меѓународните односи.
Англиски: ultimatum Албански: ultimatum

унија повеќе

мн. унии
Вид збор: Именка, женски род
обединение, сојуз
Англиски: union Албански: bashkim
Примери:
Европска унија

унилатерален повеќе

унилатералниот
Вид збор: Придавка
Направено само од една страна, најчесто без согласност од другата страна.
Англиски: unilateral
Примери:
Унилатерална декларација за прекин на воените дејствија.
а - б - в - г - д - е - з - и - к - л - м - н - о - п - р - с - т - у - ф - х