Дипломатија - категорија

малограничен повеќе

малограничниот
Вид збор: Придавка
Што се однесува на односи меѓу соседни места во близина на меѓудржавна граница.

малцинство повеќе

мн. малцинства
Вид збор: Именка, среден род
Помала етничка група различна од мнозинството во државата.
Англиски: minority Албански: minoritet, pakicë

Марселеза повеќе

Вид збор: Име
француска химна
Англиски: Marseillaise Француски: Marseillaise

меѓуграничен повеќе

меѓугранични
Вид збор: Придавка
Што се однесува на нешто меѓу граници.

меѓудржавен повеќе

меѓудржавни
Вид збор: Придавка
Што засега, што се однесува или што поврзува две или повеќе држави.
Англиски: international

меѓународен повеќе

маѓународни
Вид збор: Придавка
Што се однеcува на повеќе народи, што засега повеќе народи, што поврзува два или повеќе народи.
Англиски: international Албански: ndërkombëtar

мемоар повеќе

мн. мемоари
Вид збор: Именка, машки род
Во политиката и во дипломатијата - писмено обраќање, известување, потсетник по усно излагање по некое прашање, по ранг најмалку формално дипломатско писмо.
Англиски: memorandum

меморандум повеќе

мн. меморандуми
Вид збор: Именка, машки род
Дипломатски документ во кој се изнесува или се разјаснува некое барање, предлог или мислење за некое политичко прашање.
Англиски: memorandum Албански: memorandum

министерка повеќе

Види и: министер (м.)
мн. министерки
Вид збор: Именка, женски род
жена министер
Англиски: minister Албански: ministreshë

мировен повеќе

мировниот
Вид збор: Придавка
Што се однесува на мир, помирување.

мисија повеќе

мн. мисии
Вид збор: Именка, женски род
Дипломатско или воено претставништво со посебни задачи.
Англиски: mission Албански: mision

ММФ повеќе

Вид збор: Скратеница
Кратенка за Меѓународниот монетарен фонд.
Англиски: IMF

мораториум повеќе

мораториумот
Вид збор: Именка, машки род
Прекинување или одлагање на извршувањето на некое дејство.
Англиски: moratorium Албански: moratorium

мултилатерален повеќе

мултилатерални
Вид збор: Придавка
Договор, конференција, состанок во којшто учествуваат три или повеќе страни.
Англиски: multilateral

мултинационален повеќе

мултинационални
Вид збор: Придавка
Што се однесува на повеќе земји.
Англиски: multinational
а - б - в - г - д - е - з - и - к - л - м - н - о - п - р - с - т - у - ф - х