Дипломатија - категорија

изолационизам повеќе

(едн.) изолационизмот
Вид збор: Именка, машки род
Политичка струја која има за цел затворање во национални рамки, воздржување од меѓународна активност.
Англиски: isolationism

империја повеќе

мн. империи
Вид збор: Именка, женски род
Колонијална држава што покрај централната земја, метрополата, има доминиони, колонии, протекторати и сл.
Англиски: empire Албански: perandori

инаугурација повеќе

мн. инаугурации
Вид збор: Именка, женски род
Свечено воведување во должност или звање.
Англиски: inauguration Албански: inaugurim

интервенционизам повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
Политика на мешање на власта во економијата на државата или во работите на друга држава.
Англиски: interventionism

интервенционист повеќе

мн. интервенционисти
Вид збор: Именка, машки род
Тој што врши интервенција (со меѓународна легитимност или без неа), што употребува воена сила за менување на воените или на политичките односи во друга земја.
Англиски: interventionist

интерпарламентарен повеќе

интерпарламентарниот
Вид збор: Придавка
Што се однесува на соработка меѓу парламенти од различни земји; меѓупарламентарен.
Англиски: interparliamentary
а - б - в - г - д - е - з - и - к - л - м - н - о - п - р - с - т - у - ф - х