Дипломатија - категорија

геноцид повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
Систематско уништување, истребување на определена група луѓе поради расни, верски или национални причини.
Англиски: genocide Албански: gjenocid

геополитика повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
Наука што го проучува влијанието на географската положба на една земја врз нејзиниот општествен и политички живот.
Англиски: geopolitics
а - б - в - г - д - е - з - и - к - л - м - н - о - п - р - с - т - у - ф - х