Дипломатија - категорија

безвизен повеќе

безвизни
Вид збор: Придавка
За што не треба виза.
Англиски: visa free

берат повеќе

мн. берати
Вид збор: Именка, машки род
Писмена потврда за дипломатски престој во странство.
Англиски: agreement Албански: pajtim, agreman

блок повеќе

мн. блокови
Вид збор: Именка, машки род
Сојуз на држави, партии, воени организации.
Англиски: union Албански: bllok, union

блокада повеќе

мн. блокади
Вид збор: Именка, женски род
Изолација, затворање на една земја во економските, трговските и др. односи заради вршење политички притисок.
Англиски: isolation Албански: izolim, bllokim
а - б - в - г - д - е - з - и - к - л - м - н - о - п - р - с - т - у - ф - х