Деминутив - категорија

ќебенце повеќе

Види и: ќебе (ср.)
мн. ќебенца
Вид збор: Именка, среден род
ќебе
Англиски: blanket

ќелавче повеќе

мн. ќелавчиња
Вид збор: Именка, среден род
ќелавко
Примери:
(нар. поез.) За едно момче ќелавче.

ќелијка повеќе

Види и: ќелија (ж.)
мн. ќелијки
Вид збор: Именка, женски род
ќелија

ќерамитка повеќе

Вид збор: Именка, женски род
ќерамида, ќерамитче
Англиски: roofing tile

ќеркиче повеќе

Види и: ќерка (ж.)
мн. ќеркичиња
Вид збор: Именка, среден род
ќерка

ќесичка повеќе

Види и: ќесе (ср.)
мн
Вид збор: Именка, женски род
ќесе
Англиски: bag

ќофтенце повеќе

Види и: ќофте (ср.)
мн. ќофтенциња
Вид збор: Именка, среден род
ќофте
Англиски: hamburger Турски: köfte Албански: qoftëz

ќупче повеќе

Види и: ќуп (м.)
мн. ќупчиња
Вид збор: Именка, среден род
ќуп
Англиски: pot
а - б - в - г - д - е - ж - з - ѕ - и - ј - к - л - м - н - о - п - р - с - т - ќ - у - ф - х - ц - ч - џ - ш