Деминутив - категорија

јаболкце повеќе

мн. јаболкца
Вид збор: Именка, среден род
јаболко
Англиски: apple Албански: mollë

јаготка повеќе

Види и: јагода (ж.)
мн. јаготки
Вид збор: Именка, женски род
јагода
Англиски: strawberry Албански: dredhëz

јажичка повеќе

Види и: јажица (ж.)
мн. јажички
Вид збор: Именка, женски род
јажица

јамаче повеќе

Види и: јамак (м.)
мн. јамачиња
Вид збор: Именка, среден род
јамак

јаначе повеќе

мн. јаначиња
Вид збор: Именка, среден род
образ
Англиски: cheek Турски: yanak

јастрепче повеќе

Види и: јастреб (м.)
мн. јастрепчиња
Вид збор: Именка, среден род
јастреб
Англиски: hawk Албански: gjeraqina
а - б - в - г - д - е - ж - з - ѕ - и - ј - к - л - м - н - о - п - р - с - т - ќ - у - ф - х - ц - ч - џ - ш