Деминутив - категорија

ѕвездичка повеќе

мн. ѕвездички
Вид збор: Именка, женски род
ѕвезда
Англиски: star Албански: yll

ѕвере повеќе

Види и: ѕвер (м.)
мн. ѕвериња
Вид збор: Именка, среден род
ѕвер
Англиски: animal

ѕвечка повеќе

Види и: ѕвечи (несв.)
ѕвечкаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Ѕвечи со намален интензитет.
Англиски: clatter

ѕвонче повеќе

мн. ѕвончиња
Вид збор: Именка, среден род
ѕвоно, ѕвонец
Англиски: bell Албански: zile

ѕитче повеќе

Види и: ѕид (м.)
мн. ѕитчиња
Вид збор: Именка, среден род
ѕид
Англиски: wall
а - б - в - г - д - е - ж - з - ѕ - и - ј - к - л - м - н - о - п - р - с - т - ќ - у - ф - х - ц - ч - џ - ш