Деминутив - категорија

шалварчиња повеќе

Види и: шалвари (само мн.)
шалварчињата
Вид збор: Именка, множина
шалвари

шалче повеќе

мн. шалчиња
Вид збор: Именка, среден род
шал
Англиски: shawl

шапче повеќе

Види и: шапка (ж.)
Вид збор: Именка, среден род
шапка
Англиски: cap

шарка повеќе

Види и: шари (несв.)
(се) шаркаат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се) шари

шегртче повеќе

Види и: шегрт (м.)
мн. шегртчиња
Вид збор: Именка, среден род
шегрт, шегртка
Англиски: apprentice Албански: shegertçe

шенголка повеќе

(се) шенголкаат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се) шенга
Англиски: joke

шетка повеќе

Види и: шета (несв.)
(се) шеткаат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се) шета

шилегарче повеќе

Вид збор: Именка, среден род
шилегар

шилче повеќе

мн. шилчиња
Вид збор: Именка, среден род
шилец, шило

шишенце повеќе

Види и: шише (ср.)
мн. шишенца
Вид збор: Именка, среден род
шише
Англиски: bottle

шишуле повеќе

мн. шишулиња
Вид збор: Именка, среден род
шише
Англиски: phial

шкафче повеќе

Види и: шкаф (м.)
мн. шкафчиња
Вид збор: Именка, среден род
шкаф
Англиски: cupboard

шлапка повеќе

Види и: шлапа (несв.)
шлапкаат
Вид збор: Глагол, несвршен
шлапа

шопурка повеќе

Види и: шопур (м.)
мн. шопурки
Вид збор: Именка, женски род
Мало цевче од каде истекува вода.
Англиски: cannula

шпионче повеќе

мн. шпиончиња
Вид збор: Именка, среден род
шпион
Англиски: spy

шрафче повеќе

мн. шрафчиња
Вид збор: Именка, среден род
шраф
Англиски: screw

штикличе повеќе

Види и: штикла (ж.)
мн. штикличиња
Вид збор: Именка, среден род
штикла

штирка повеќе

(се) штиркаат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се) штипе
Англиски: pinch Албански: pickoj

штиче повеќе

мн. штичиња
Вид збор: Именка, среден род
штица

штичка повеќе

Види и: штица (ж.)
мн. штички
Вид збор: Именка, женски род
штица
Албански: dërrasë

штрбуле повеќе

мн. штрбулиња
Вид збор: Именка, среден род
Со откршен дел (од сад или од сечилото на остро орудие).
Примери:
(посл.) Се смее штрбуле па рбуле.

штркче повеќе

Види и: штрк (м.)
мн. штркчиња
Вид збор: Именка, среден род
штрк
Англиски: stork

штрче повеќе

Види и: штрк (м.)
мн. штрчиња
Вид збор: Именка, среден род
штркче
Англиски: stork

штурче повеќе

мн. штурчиња
Вид збор: Именка, среден род
штурец
Англиски: cricket

шумка повеќе

Вид збор: Глагол, несвршен
шумоли

шутаре повеќе

Вид збор: Именка, среден род
шутар
Примери:
(посл.) Цреп шутаре прекарува.

шушолка повеќе

Види и: шушка (несв.)
шушолкаат
Вид збор: Глагол, несвршен
шушка
(се шушолка) се шушка
а - б - в - г - д - е - ж - з - ѕ - и - ј - к - л - м - н - о - п - р - с - т - ќ - у - ф - х - ц - ч - џ - ш