Деминутив - категорија

цапоти повеќе

Види и: цапа (несв.)
цапотат
Вид збор: Глагол, несвршен
цапа

царче повеќе

Види и: цар (м.)
мн. царчиња
Вид збор: Именка, среден род
цар

цветец повеќе

Види и: цвет (м.)
мн. цветци
Вид збор: Именка, машки род
цвет
Англиски: blossom Албански: lule
Примери:
Расте цветец мал.

цветче повеќе

Види и: цветец (м.)
мн. цветчиња
Вид збор: Именка, среден род
цвет, цветец
Англиски: blossom

цвеќенце повеќе

Види и: цвеќе (ср.)
мн. цвеќенца
Вид збор: Именка, среден род
цвеќе
Англиски: floret

цвеќуле повеќе

Види и: цвеќе (ср.)
мн. цвеќулиња
Вид збор: Именка, среден род
цвеќе
Англиски: floret

цевче повеќе

Види и: цевка (ж.)
мн. цевчиња
Вид збор: Именка, среден род
цевка
Англиски: pipe

цедилце повеќе

Види и: цедило (ср.)
мн. цедилца
Вид збор: Именка, среден род
цедило, цедилка
Англиски: sieve

целинка повеќе

мн. целинки
Вид збор: Именка, женски род
цело, потполно
Англиски: whole Албански: tërësi
лединка
Англиски: meadow Албански: lëndinë

цепка повеќе

Види и: цепи (несв.)
цепкаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Цепи на ситни парчиња, на ситни делови.
Англиски: split Албански: ndajë
(се цепка) Се цепи на ситни делови, се дели.
Англиски: split Албански: ndajë
(се цепка) се дели
Англиски: split Албански: ndahet

цигарче повеќе

Вид збор: Именка, среден род
цигара

цимолка повеќе

Види и: цимоли (несв.)
цимолкаат
Вид збор: Глагол, несвршен
цимоли
Англиски: whine

цице повеќе

Види и: цицка (ж.)
мн. цициња
Вид збор: Именка, среден род
цицка
Англиски: breast

циче повеќе

Вид збор: Именка, среден род
цица
Англиски: breast

црвилце повеќе

Види и: црвило (ср.)
мн. црвилца
Вид збор: Именка, среден род
црвило
Англиски: lipstick
Примери:
Си купи црвилце.

црвче повеќе

Види и: црвец (м.)
мн. црвчиња
Вид збор: Именка, среден род
црв, црвец
Англиски: worm
Примери:
Се храни со црвчиња.

цревце повеќе

Види и: црево (ср.)
мн. цревца
Вид збор: Именка, среден род
Очистени црева, обично јагнешки, сплетени и приготвена за јадење.
Албански: zorrë

цренче повеќе

Види и: црен (м.)
Вид збор: Именка, среден род
црен

црепче повеќе

Види и: цреп (м.)
мн. црепчиња
Вид збор: Именка, среден род
цреп

цркве повеќе

Види и: црква (ж.)
мн. црквиња
Вид збор: Именка, среден род
црква
Англиски: church

црквица повеќе

Види и: црква (ж.)
мн. црквици
Вид збор: Именка, женски род
црква
Англиски: church

црквиче повеќе

Види и: црква (ж.)
мн. црквичиња
Вид збор: Именка, среден род
црква
Англиски: church

црквичка повеќе

Види и: црква (ж.)
мн. црквички
Вид збор: Именка, женски род
црква
Англиски: church

црничка повеќе

Вид збор: Именка, женски род
црница

црничок повеќе

црничка
Вид збор: Придавка
Малку црн, темен.
Англиски: dark

црнче повеќе

мн. црнчиња
Вид збор: Именка, среден род
црнец
Англиски: negro

црпче повеќе

мн. црпчиња
Вид збор: Именка, среден род
црпка, црпалка

цртица повеќе

мн. цртици
Вид збор: Именка, женски род
црта
Англиски: short line Албански: vizaton

цурајче повеќе

Види и: цурајка (ж.)
мн. цурајчиња
Вид збор: Именка, среден род
обетче
Англиски: earring

цутче повеќе

Види и: цут (м.)
мн. цутчиња
Вид збор: Именка, среден род
цветче
Англиски: flower Албански: lulëzë

цуцулка повеќе

Види и: цуцка (ж.)
мн. цуцулки
Вид збор: Именка, женски род
врвче
Англиски: top
а - б - в - г - д - е - ж - з - ѕ - и - ј - к - л - м - н - о - п - р - с - т - ќ - у - ф - х - ц - ч - џ - ш