Деминутив - категорија

увце повеќе

мн. увциња
Вид збор: Именка, среден род
уво
Англиски: ear Албански: vesh

угарче повеќе

Види и: угарка (ж.)
мн. угарчиња
Вид збор: Именка, среден род
угарка

ужасне повеќе

Види и: ужаси (св.)
ужаснат
Вид збор: Глагол, свршен
ужаси
Англиски: terrify
(се ужасне) се ужаси
Англиски: disgust

уздичка повеќе

Види и: узда (ж.)
мн. уздички
Вид збор: Именка, женски род
узда
Англиски: bridle

уланче повеќе

Види и: улан (м.)
Вид збор: Именка, среден род
улан
Англиски: horseman

уличка повеќе

Види и: улица (ж.)
мн. улички
Вид збор: Именка, женски род
улица
Англиски: street

усте повеќе

Види и: устиче (ср.)
устето
Вид збор: Именка, среден род
уста

утаре повеќе

Види и: ута (ж.)
мн. утариња
Вид збор: Именка, среден род
ута
Англиски: apron
Примери:
домаќинка со утаре.

уше повеќе

Види и: увце (ср.)
Вид збор: Именка, среден род
увце
Англиски: ear
а - б - в - г - д - е - ж - з - ѕ - и - ј - к - л - м - н - о - п - р - с - т - ќ - у - ф - х - ц - ч - џ - ш