Деминутив - категорија

работица повеќе

Вид збор: Именка, женски род
работичка
Англиски: work

работиче повеќе

мн. работичиња
Вид збор: Именка, среден род
работа
Англиски: work Албански: punë
Примери:
Како ти оди работичето?
предмет
Англиски: thing Албански: send
Примери:
Во сандакот имаше разни работичиња.

работичка повеќе

мн. работички
Вид збор: Именка, женски род
работа
Англиски: work
Примери:
Си остана без работичка.

раженче повеќе

мн. раженца
Вид збор: Именка, среден род
ражен
Англиски: skewer Албански: skarë

ражне повеќе

Види и: ражен (м.)
Вид збор: Именка, среден род
ражен
Англиски: skewer Албански: skarë

разбојче повеќе

Вид збор: Именка, среден род
разбој
Англиски: loom

разгалче повеќе

мн. разгалчиња
Вид збор: Именка, среден род
галено дете, галениче
Примери:
мамино разгалче

разговорче повеќе

мн. разговорчиња
Вид збор: Именка, среден род
разговор
Англиски: partner
Примери:
Чупче разговорче, што не дојде сношти?

разнишка повеќе

разнишкаат
Вид збор: Глагол, свршен
разниша
Англиски: shake

ракавичка повеќе

Види и: ракавица (ж.)
мн. ракавички
Вид збор: Именка, женски род
ракавица
Англиски: glove

ракавче повеќе

Види и: ракав (м.)
мн. ракавчиња
Вид збор: Именка, среден род
ракав
Англиски: sleeve

ракитка повеќе

Вид збор: Именка, женски род
ракита

ракче повеќе

мн. ракчиња
Вид збор: Именка, среден род
рак
Англиски: crab

раменце повеќе

Види и: рамо (ср.)
Вид збор: Именка, среден род
рамо
Англиски: shoulder

рамнинка повеќе

мн. рамнинки
Вид збор: Именка, женски род
Рамнина - мала ледина.
Англиски: plain

ранениче повеќе

мн. раненичиња
Вид збор: Именка, среден род
раненик
Англиски: foster-child

раничка повеќе

мн. ранички
Вид збор: Именка, женски род
рана
Англиски: wound Албански: plagë

раничко повеќе

Вид збор: Прилог
ранко

ранко повеќе

Вид збор: Прилог
рано
Примери:
Си легнав ранко.

рапче повеќе

мн. рапчиња
Вид збор: Именка, среден род
раб
Англиски: seam Албански: teh
Примери:
Танко рапче рабило.
врапче
Англиски: sparrow Албански: harabel, trumcak

раскопка повеќе

мн. раскопки
Вид збор: Именка, женски род
раскопина
Англиски: excavation

раскопне повеќе

раскопнат
Вид збор: Глагол, свршен
Раскопа, малку раскопа.
Англиски: dig Албански: gërmoj

распорне повеќе

Види и: распори (св.)
распорнат
Вид збор: Глагол, свршен
Малку расече.
Англиски: slice Албански: pres në fije
Примери:
Со сабјата ја распорна змијата.

распретка повеќе

Види и: распрета (св.)
распреткаат
Вид збор: Глагол, свршен
распрета
Англиски: scrape

расцепка повеќе

Види и: расцепи (св.)
(се) расцепкаат
Вид збор: Глагол, свршен
(се) расцепи

ратајче повеќе

Види и: ратај (м.)
Вид збор: Именка, среден род
ратај

раче повеќе

мн. рачиња
Вид збор: Именка, среден род
рака
Англиски: hand Албански: dorëz
Примери:
Ме фати со рачињата.
рак
Англиски: crab Албански: gaforre
Примери:
Раче осмокраче.

рачец повеќе

Види и: рак (м.)
мн. рачци
Вид збор: Именка, машки род
рак
Англиски: crab

рачица повеќе

Вид збор: Именка, женски род
рака
Англиски: hand Албански: dorë
рачка
Англиски: handle Албански: dorëz

ребренце повеќе

мн. ребренца
Вид збор: Именка, среден род
ребро
Англиски: rib Албански: brinjë e vogël

редичка повеќе

мн. редички
Вид збор: Именка, женски род
редица
Англиски: row

рекица повеќе

Види и: речица (ж.)
мн. рекички
Вид збор: Именка, женски род
река
Англиски: river Албански: lumë i vogël

ремче повеќе

Види и: ремен (м.)
мн. ремчиња
Вид збор: Именка, среден род
ремен
Примери:
Требаше да го смени ремчето на часовникот.

реска повеќе

Види и: реже (несв.)
рескаат
Вид збор: Глагол, несвршен
рецка
Англиски: carve

ретче повеќе

Види и: ред (м.)
мн. ретчиња
Вид збор: Именка, среден род
ред

речица повеќе

мн. речици
Вид збор: Именка, женски род
река
Англиски: river Албански: lumë i vogël, rekë

речниче повеќе

Види и: речник (м.)
мн. речничиња
Вид збор: Именка, среден род
мал речник
Англиски: dictionary

решетце повеќе

Види и: решето (ср.)
мн. решетциња
Вид збор: Именка, среден род
решето
Англиски: sieve

рибанче повеќе

Види и: рибанка (ж.)
мн. рибанчиња
Вид збор: Именка, среден род
рибанка
Англиски: slice

рибарче повеќе

мн. рибарчиња
Вид збор: Именка, среден род
рибар
Англиски: fisherman

рибенце повеќе

Вид збор: Именка, среден род
риба
Англиски: fish

рибица повеќе

Види и: рипче (ср.)
мн. рибици
Вид збор: Именка, женски род
риба
Англиски: fish

рибичка повеќе

мн. рибички
Вид збор: Именка, женски род
риба, рипче
Англиски: fish Албански: peshk i vogël
риба, комат (леб), резанка
Англиски: slice Албански: peshk, fetë

рилце повеќе

рилцето
Вид збор: Именка, среден род
Муцка, особено на свиња.
Англиски: trunk

рипка повеќе

Види и: рипче (ср.)
мн. рипки
Вид збор: Именка, женски род
риба
Англиски: fish

рипче повеќе

Види и: риба (ж.)
мн. рипчиња
Вид збор: Именка, среден род
риба
Англиски: fish
Примери:
Фативме само неколку рипчиња.

ритче повеќе

мн. ритчиња
Вид збор: Именка, среден род
рид
Англиски: hill Албански: kodrinë
Примери:
На ритчето горе.

ричка повеќе

Вид збор: Именка, женски род
рипче
Англиски: fish

робинчица повеќе

мн. робинчици
Вид збор: Именка, женски род
робина, робинка
Англиски: slave
Примери:
црна робинчица

ровче повеќе

Види и: ров (м.)
Вид збор: Именка, среден род
ров
Англиски: trench
Примери:
Скриени во ровчето.

рогозинка повеќе

Вид збор: Именка, женски род
рогозина

рогоска повеќе

Вид збор: Именка, женски род
рогозина

ројче повеќе

Види и: рој (м.)
мн. ројчиња
Вид збор: Именка, среден род
рој
Англиски: swarm

рокче повеќе

мн. рокчиња
Вид збор: Именка, среден род
рог
Англиски: horn
Примери:
Тукушто фатија да му растат рокчиња.

ролетка повеќе

Види и: ролетна (ж.)
мн. ролетки
Вид збор: Именка, женски род
ролетна

ронкичка повеќе

Вид збор: Именка, женски род
Ситна ронка.
Англиски: crumb

ропче повеќе

Види и: роб (м.)
мн. ропчиња
Вид збор: Именка, среден род
роб
Англиски: slave

росица повеќе

мн. росици
Вид збор: Именка, женски род
роса
Англиски: dew

ртулче повеќе

Види и: ртулец (м.)
мн. ртулчиња
Вид збор: Именка, среден род
ртулец
Англиски: sprout Албански: filiz, lastar

ружица повеќе

мн. ружици
Вид збор: Именка, женски род
ружа
Англиски: rose Албански: trëndafile

ружичка повеќе

Види и: ружа (ж.)
мн. ружички
Вид збор: Именка, женски род
ружа
Англиски: rose Албански: trëndafile

рунце повеќе

Види и: руно (ср.)
мн. рунца
Вид збор: Именка, среден род
руно
Англиски: fleece

рупка повеќе

Види и: рупа (несв.)
рупкаат
Вид збор: Глагол, несвршен
(од време на време) рупа

ручка повеќе

ручкаат
Вид збор: Глагол, несвршен
(кај малите деца) папа
Англиски: eat
Примери:
Сега детето треба да ручка.

ручкање повеќе

Вид збор: Именка, среден род
ручка
а - б - в - г - д - е - ж - з - ѕ - и - ј - к - л - м - н - о - п - р - с - т - ќ - у - ф - х - ц - ч - џ - ш