Деминутив - категорија

ововче повеќе

Види и: овошка (ж.)
мн. ововчиња
Вид збор: Именка, среден род
овошка
Англиски: fruit

огинче повеќе

Види и: оган (м.)
мн. огинчиња
Вид збор: Именка, среден род
мал оган
Англиски: fire

окце повеќе

мн. окца
Вид збор: Именка, среден род
око
Англиски: eye Албански: syçkë

онолкуцкав повеќе

Види и: онолкав (прид.)
онолкуцкавиот
Вид збор: Придавка
онолкав

оревче повеќе

мн. оревчиња
Вид збор: Именка, среден род
орев
Англиски: walnut Албански: arrëz

оривче повеќе

Види и: ориз (м.)
(едн.)
Вид збор: Именка, среден род
ориз
Англиски: rice Албански: oriz i vogël

орисче повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, среден род
ориз
Англиски: rice

орле повеќе

Види и: орел (м.)
мн. орлиња
Вид збор: Именка, среден род
орел
Англиски: eagle

орленце повеќе

Види и: орел (м.)
мн. орленца
Вид збор: Именка, среден род
орел
Англиски: eagle

осица повеќе

Види и: оса (ж.)
мн. осици
Вид збор: Именка, женски род
оса
Англиски: wasp

остринка повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
острина
Англиски: top Албански: majë

остричок повеќе

остричкиот
Вид збор: Придавка
остар
Англиски: sharp

оче повеќе

мн. очиња
Вид збор: Именка, среден род
окце
Англиски: eye Албански: syçkë

оченце повеќе

Види и: око (ср.)
мн. оченца
Вид збор: Именка, среден род
око
Англиски: eye

очиња повеќе

Види и: око (ср.)
очињата
Вид збор: Именка, множина
очи
Англиски: eyes

очички повеќе

Види и: око (ср.)
Вид збор: Именка, множина
очи
а - б - в - г - д - е - ж - з - ѕ - и - ј - к - л - м - н - о - п - р - с - т - ќ - у - ф - х - ц - ч - џ - ш