Деминутив - категорија

нанка повеќе

Види и: нани (несв.)
нанкаат
Вид збор: Глагол, несвршен
нани
Англиски: sleep

наотче повеќе

Види и: наод (м.)
мн. наотчиња
Вид збор: Именка, среден род
наод
Англиски: foundling

невевче повеќе

Види и: невеста (ж.)
мн. невевчиња
Вид збор: Именка, среден род
невеста
Англиски: bride

невеска повеќе

мн. невески
Вид збор: Именка, женски род
невеста
Англиски: bride

невестица повеќе

Види и: невеста (ж.)
мн. невестици
Вид збор: Именка, женски род
невеста
Англиски: bride

новинка повеќе

мн. новинки
Вид збор: Именка, женски род
новина
Англиски: news Албански: risi, lajm

новичок повеќе

новичкиот
Вид збор: Придавка
нов
Англиски: new

новка повеќе

мн. новки
Вид збор: Именка, машки род
нов
Англиски: new Албански: i ri

ноже повеќе

мн. ножиња
Вид збор: Именка, среден род
нога
Англиски: leg Албански: këmbëz
Примери:
Ножињата на детето беа полни со рани.
нож
Англиски: knife Албански: thikëz
Примери:
Џебно ноже.

нокте повеќе

мн. ноктиња
Вид збор: Именка, среден род
нокот
Англиски: nail

носе повеќе

Види и: нос (м.)
мн. носиња
Вид збор: Именка, среден род
нос
Англиски: nose

нотка повеќе

мн. нотки
Вид збор: Именка, женски род
нота
Англиски: note

ноџе повеќе

Види и: нога (ж.)
мн. ноџиња
Вид збор: Именка, среден род
нога
Англиски: leg
а - б - в - г - д - е - ж - з - ѕ - и - ј - к - л - м - н - о - п - р - с - т - ќ - у - ф - х - ц - ч - џ - ш