Деминутив - категорија

каданка повеќе

мн. каданки
Вид збор: Именка, женски род
кадана
Англиски: lady Турски: kadın Албански: zonjë

казанче повеќе

мн. казанчиња
Вид збор: Именка, среден род
казан
Англиски: kettle Албански: kazan i vogël, kaldajë

каивче повеќе

Види и: каиш (м.)
мн. каивчиња
Вид збор: Именка, среден род
каиш
Турски: kayış

камушка повеќе

Види и: камуха (ж.)
мн. камушки
Вид збор: Именка, женски род
камуха
Албански: leckë

канче повеќе

мн. канчиња
Вид збор: Именка, среден род
кана
Англиски: can Албански: kanaçe

капаче повеќе

мн. капачиња
Вид збор: Именка, среден род
капак
Англиски: cap Албански: kapak

капинка повеќе

Види и: капина (ж.)
мн. капинки
Вид збор: Именка, женски род
капина
Англиски: blackberry Албански: manaferrë
Примери:
Ги изедоа сите капинки во чинијата.

капица повеќе

мн. капици
Вид збор: Именка, женски род
капа
Англиски: cap Албански: kapelkë

капиџик повеќе

мн. капиџици
Вид збор: Именка, машки род
Мала врата на ограда меѓу две соседни куќи.
Англиски: door Турски: kapı

капче повеќе

мн. капчиња
Вид збор: Именка, среден род
капа
Англиски: cap Албански: kapelë e vogël
капка
Англиски: drop Албански: pikë

каранфилче повеќе

мн. каранфилчиња
Вид збор: Именка, среден род
каранфил
Англиски: carnation Албански: karafile

картичка повеќе

мн. картички
Вид збор: Именка, женски род
карта
Англиски: card Албански: kartë, kartelë

касичка повеќе

мн. касички
Вид збор: Именка, женски род
каса
Англиски: cashbox Албански: kasafortë

катче повеќе

мн. катчиња
Вид збор: Именка, среден род
кат
Англиски: angle Албански: kënd

кафенце повеќе

Види и: кафе (ср.)
мн. кафенца
Вид збор: Именка, среден род
кафе
Англиски: coffee Албански: kafe

кенгурче повеќе

Види и: кенгур (м.)
мн. кенгурчиња
Вид збор: Именка, среден род
Младо од кенгур.
Англиски: kangaroo

кибритче повеќе

Види и: кибрит (м.)
мн. кибритчиња
Вид збор: Именка, среден род
кибрит
Англиски: match Албански: shkrepsë, qibrit

кивка повеќе

Види и: кива (несв.)
кивкаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Кива по малку.
Англиски: sneeze

кивче повеќе

Види и: киска (ж.)
мн. кивчиња
Вид збор: Именка, среден род
киска

клавче повеќе

Види и: клас (м.)
мн. клавчиња
Вид збор: Именка, среден род
клаc
Англиски: cob Албански: kalliçkë

клобаре повеќе

Види и: клопче (ср.)
мн. клобариња
Вид збор: Именка, среден род
клопче

клопотка повеќе

Види и: клопоти (несв.)
клопоткаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Клопоти во помала мера.
Англиски: bubble

клукне повеќе

Види и: клука (несв.)
клукнува
Вид збор: Глагол, свршен
колвне
Англиски: pick Албански: çukis, qukat

книвче повеќе

мн. книвчиња
Вид збор: Именка, среден род
книга, книшка
Англиски: booklet Албански: broshurë, librezë
Мало парче хартија.
Англиски: paper Албански: copë letre

книже повеќе

мн. книжиња
Вид збор: Именка, среден род
книга
Англиски: booklet Албански: librushkë
Мало парче хартија.
Англиски: slip Албански: copë letre

книшка повеќе

мн. книшки
Вид збор: Именка, женски род
книга
Англиски: booklet Албански: librushkë

ковче повеќе

Види и: коска (ж.)
мн. ковчиња
Вид збор: Именка, среден род
коска
Англиски: bone

кожичка повеќе

мн. кожички
Вид збор: Именка, среден род
Мала и / или тенка кожа.
Англиски: skin Албански: lëkurë

козле повеќе

Види и: коза (ж.)
мн. козлиња
Вид збор: Именка, среден род
коза
Англиски: goat

коковче повеќе

Види и: кокошка (ж.)
мн. коковчиња
Вид збор: Именка, среден род
кокошка
Англиски: hen

колаче повеќе

Види и: колач (м.)
мн. колачиња
Вид збор: Именка, среден род
колач
Англиски: cookie

количе повеќе

мн. количиња
Вид збор: Именка, среден род
кола
Англиски: car Албански: makinë, veturë

количка повеќе

мн. колички
Вид збор: Именка, женски род
кола
Англиски: car Албански: makinë e vogël

колкацок повеќе

колкацкиот
Вид збор: Придавка
колкуцкав
Англиски: how tiny

колкунѕа повеќе

Вид збор: Прилог
колкуцка

колкунѕав повеќе

Види и: колкуцкав (прид.)
колкунѕавиот
Вид збор: Придавка
колкуцкав

колкуцка повеќе

Вид збор: Прилог
Малку, сосема малку.
Англиски: how little

колкуцкав повеќе

колкуцкавиот
Вид збор: Придавка
малечок
Англиски: how small

колце повеќе

мн. колца
Вид збор: Именка, среден род
коло
Англиски: round Албански: valle

колче повеќе

мн. колчиња
Вид збор: Именка, среден род
кол
Англиски: stake Албански: hu, kunj

коњаче повеќе

Види и: коњак (м.)
мн. коњачиња
Вид збор: Именка, среден род
коњак

коњче повеќе

мн. коњчиња
Вид збор: Именка, среден род
коњ
Англиски: horse Албански: kal i vogël

копче повеќе

мн. копчиња
Вид збор: Именка, среден род
копец
Англиски: fastener Турски: kopça Албански: shul, kopcë

корица повеќе

мн. корици
Вид збор: Именка, женски род
кора
Албански: kore

корупка повеќе

мн. корупки
Вид збор: Именка, женски род
кора
Англиски: scab Албански: kore

корче повеќе

Види и: корка (ж.)
мн. корчиња
Вид збор: Именка, среден род
корка
Англиски: crust

косица повеќе

мн. косици
Вид збор: Именка, женски род
коса
Англиски: hair Албански: floku

кошаре повеќе

Види и: кошар (м.)
мн. кошариња
Вид збор: Именка, среден род
кошара
Албански: koshare

кошарка повеќе

мн. кошарки
Вид збор: Именка, женски род
кошара
Англиски: stable Албански: ahur

коше повеќе

Види и: кош (м.)
мн. кошиња
Вид збор: Именка, среден род
кош
Англиски: basket

кошулка повеќе

мн. кошулки
Вид збор: Именка, женски род
кошула
Англиски: shirt Албански: këmishë

кравајче повеќе

Види и: кравај (м.)
мн. кравајчиња
Вид збор: Именка, среден род
кравај
Албански: pogaçe

кралче повеќе

мн. кралчиња
Вид збор: Именка, среден род
крал
Англиски: king Албански: mbret i vogël

крапче повеќе

Види и: крап (м.)
мн. крапчиња
Вид збор: Именка, среден род
крап
Англиски: carp

краставичка повеќе

мн. краставички
Вид збор: Именка, среден род
краставица
Англиски: cucumber Албански: kastravec, trangull

кривулка повеќе

Види и: кривули (несв.)
кривулкаат
Вид збор: Глагол, несвршен
кривули

крокодилче повеќе

Види и: крокодил (м.)
мн. крокодилчиња
Вид збор: Именка, среден род
крокодил
Англиски: crocodile

крполи повеќе

Види и: крпи (несв.)
крполат
Вид збор: Глагол, несвршен
крпи
Англиски: mend

крпче повеќе

мн. крпчиња
Вид збор: Именка, среден род
крпа
Албански: leckë

круница повеќе

Види и: круна (ж.)
мн. круници
Вид збор: Именка, женски род
круна
Англиски: garland

крушка повеќе

мн. крушки
Вид збор: Именка, женски род
круша
Англиски: pear Албански: dardhë

кувче повеќе

мн. кувчиња
Вид збор: Именка, среден род
кус, бут
Англиски: shortie

кумашинче повеќе

мн. кумашинчиња
Вид збор: Именка, среден род
кумашин
Англиски: godfather Албански: prindi i fëmiut të pagëzuar nga kumbari

купче повеќе

мн. купчиња
Вид збор: Именка, среден род
куп
Англиски: pile Албански: grumbull, tog

кутале повеќе

Види и: куче (ср.)
мн. куталиња
Вид збор: Именка, среден род
куче
Англиски: dog

кутка повеќе

Види и: кутне (св.)
куткаат
Вид збор: Глагол, несвршен
кутина

кутре повеќе

Види и: куче (ср.)
мн. кутриња
Вид збор: Именка, среден род
куче
Англиски: dog

куќичка повеќе

Види и: куќа (ж.)
мн. куќички
Вид збор: Именка, женски род
куќа
Англиски: small house
Примери:
Куќичка во цвеќе со трева околу неа.
а - б - в - г - д - е - ж - з - ѕ - и - ј - к - л - м - н - о - п - р - с - т - ќ - у - ф - х - ц - ч - џ - ш