Деминутив - категорија

игличка повеќе

мн. иглички
Вид збор: Именка, женски род
игла
Англиски: needle Албански: gjilpërëz

играче повеќе

мн. играчиња
Вид збор: Именка, среден род
играчка
Англиски: toy

иконче повеќе

Види и: икона (ж.)
мн. икончиња
Вид збор: Именка, среден род
икона
Англиски: icon

инче повеќе

Види и: инка (ж.)
мн. инчиња
Вид збор: Именка, среден род
инка
Англиски: funnel

ископка повеќе

Види и: ископа (св.)
ископкаат
Вид збор: Глагол, свршен
ископа
Англиски: dig out Албански: gërmoj

испрпелка повеќе

Види и: испрпела (св.)
(се) испрпелкаат
Вид збор: Глагол, свршен
(се) испрпела

ишарка повеќе

Види и: шарка (несв.)
ишаркаат
Вид збор: Глагол, свршен
ишари
Англиски: scribble

иштипка повеќе

Види и: иштипе (св.)
иштипкаат
Вид збор: Глагол, свршен
иштипе
Англиски: pinch
а - б - в - г - д - е - ж - з - ѕ - и - ј - к - л - м - н - о - п - р - с - т - ќ - у - ф - х - ц - ч - џ - ш