Деминутив - категорија

задушка повеќе

задушкаат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да душка, да мириса, да бара нешто.
Англиски: sniff

зајче повеќе

мн. зајчиња
Вид збор: Именка, среден род
зајаче
Англиски: bunny

зајченце повеќе

мн. зајченца
Вид збор: Именка, среден род
зајаченце
Англиски: bunny

закопка повеќе

закопкаат
Вид збор: Глагол, свршен
копа
Англиски: dig Албански: gërmoj, rrëmoj

залче повеќе

мн. залчиња
Вид збор: Именка, среден род
залак, залаче
Англиски: bite

зашарка повеќе

Види и: зашара (св.)
(се) зашаркаат
Вид збор: Глагол, свршен
се зашара
Англиски: scribble Албански: shkarravit

зашлапка повеќе

Види и: шлапка (несв.)
зашлапкаат
Вид збор: Глагол, свршен
зашлапа

збирка повеќе

Види и: збира (несв.)
збиркаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Собира по малку.
Англиски: collect

згрвалка повеќе

Види и: згрвали (св.)
(се) згрвалкаат
Вид збор: Глагол, свршен
(се) згрвали

зеленинка повеќе

Вид збор: Именка, женски род
зеленина
Англиски: green Албански: jeshillëk që hahet

зеленичок повеќе

зеленичкиот
Вид збор: Придавка
зелен
Англиски: green

зеленка повеќе

Вид збор: Придавка
(само ж. и ср. род) зелена
Англиски: greenish

земјица повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
земја
Англиски: land

земјичка повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
земја
Англиски: land

златце повеќе

Види и: злато (ср.)
мн. златца
Вид збор: Именка, среден род
злато
Англиски: gold Албански: ari

змејко повеќе

мн. змејковци
Вид збор: Именка, среден род
змеј
Англиски: dragon Албански: drague, kulshedër

знаменце повеќе

мн. знаменца
Вид збор: Именка, среден род
знаме
Англиски: flag

зрнце повеќе

мн. зрнца
Вид збор: Именка, среден род
зрно
Англиски: grain
а - б - в - г - д - е - ж - з - ѕ - и - ј - к - л - м - н - о - п - р - с - т - ќ - у - ф - х - ц - ч - џ - ш