Деминутив - категорија

жабица повеќе

мн. жабици
Вид збор: Именка, женски род
жаба
Англиски: frog Албански: bretkocë

жапка повеќе

мн. жапки
Вид збор: Именка, женски род
жаба
Англиски: frog Албански: bretkosë

жапче повеќе

мн. жапчиња
Вид збор: Именка, среден род
жаба
Англиски: frog Албански: bretkosë

жарче повеќе

мн. жарчиња
Вид збор: Именка, среден род
жар
Англиски: glow Албански: prush

желевце повеќе

мн. желевциња
Вид збор: Именка, среден род
железо
Англиски: iron Албански: hekur

жетварче повеќе

мн. жетварчиња
Вид збор: Именка, среден род
жетвар
Англиски: harvester Албански: korrës, vjelës

живинка повеќе

мн. живинки
Вид збор: Именка, женски род
живина
Англиски: poultry

жуборка повеќе

жуборкаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Жубори по малку, во помала мера.
Англиски: murmur
а - б - в - г - д - е - ж - з - ѕ - и - ј - к - л - м - н - о - п - р - с - т - ќ - у - ф - х - ц - ч - џ - ш