Деминутив - категорија

дебеликав повеќе

Види и: дебел (прид.)
дебеликавиот
Вид збор: Придавка
дебел
Англиски: thickish

дебеличок повеќе

Види и: дебел (прид.)
дебеличкиот
Вид збор: Придавка
дебел
Англиски: thickish

дебелка повеќе

мн. дебелки
Вид збор: Придавка
дебела, дебело
Англиски: thickish

дебелкав повеќе

Види и: дебел (прид.)
дебелкавиот
Вид збор: Придавка
дебеликав
Англиски: thickish

дебелушкав повеќе

Види и: дебел (прид.)
дебелушкавиот
Вид збор: Придавка
дебел
Англиски: thickish

девојче повеќе

Види и: девојка (ж.)
мн. девојчиња
Вид збор: Именка, среден род
девојка
Англиски: girl Албански: çupë, vajzë

дејче повеќе

мн. дејчиња
Вид збор: Именка, среден род
дејка, девојка, девојче
Англиски: girlie

деланче повеќе

Види и: деланка (ж.)
мн. деланчиња
Вид збор: Именка, среден род
деланка
Англиски: wood splinter

денчок повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
ден
Англиски: day

детенце повеќе

мн. детенца
Вид збор: Именка, среден род
дете
Англиски: child

дечиња повеќе

Вид збор: Именка, множина
дете

добарка повеќе

Види и: добара (св.)
добаркаат
Вид збор: Глагол, свршен
добара

довлечка повеќе

Види и: довлече (св.)
довлечкаат
Вид збор: Глагол, свршен
довлече
Англиски: drag

догрепка повеќе

Види и: догребе (св.)
догрепкаат
Вид збор: Глагол, свршен
догребе

дрвце повеќе

Види и: дрво (ср.)
мн. дрвца
Вид збор: Именка, среден род
Младо, ниско дрво.
Англиски: tree Албански: dru, pemë
Мало парче дрво.
Англиски: wood Албански: copë druri

другарче повеќе

Види и: другар (м.)
мн. другарчиња
Вид збор: Именка, среден род
другар
Албански: shok

дувка повеќе

Види и: дува (несв.)
дувкаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Дува во помала мера, со послаб интензитет.
Англиски: blow
Примери:
Дувкаше пријатно утринско ветре.

дупка повеќе

Види и: дупи (несв.)
дупкаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Дупи по малку, во помала мера.
Англиски: drill Албански: biroj, shpoj

душка повеќе

душкаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Со куси, брзи движења души, мириса, бара нешто.
Англиски: sniff Албански: nuhat
а - б - в - г - д - е - ж - з - ѕ - и - ј - к - л - м - н - о - п - р - с - т - ќ - у - ф - х - ц - ч - џ - ш