Деминутив - категорија

габарит повеќе

(едн.) габаритот
Вид збор: Именка, машки род
Надворешен обем на градба.
Англиски: measure Албански: përmasë, shtrirje

габичка повеќе

мн. габички
Вид збор: Именка, женски род
габа
Англиски: mushroom Албански: këpurdhë

гадинка повеќе

Види и: гадина (ж.)
мн. гадинки
Вид збор: Именка, женски род
инсект, бубачка
Англиски: insect

галениче повеќе

мн. галеничиња
Вид збор: Именка, среден род
галеник
Албански: përkëdhelës

главичка повеќе

мн. главички
Вид збор: Именка, среден род
глава
Англиски: head Албански: kokë, krye
главица (кромид)
Англиски: bulb Албански: kokëz

глетка повеќе

Види и: гледа (несв.)
глеткаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Гледа по малку.
Англиски: peek Албански: shikoj vjedhurazi

глувичок повеќе

глувичкиот
Вид збор: Придавка
глув
Англиски: deaf

глувче повеќе

Види и: глушец (м.)
мн. глувчиња
Вид збор: Именка, среден род
глушец
Англиски: mouse Албански: mi

глупавичок повеќе

Види и: глупав (прид.)
глупавичкиот
Вид збор: Придавка
глупав
Англиски: stupid

големичок повеќе

големички
Вид збор: Придавка
голем
Англиски: large

големок повеќе

Види и: голем (прид.)
големкиот
Вид збор: Придавка
голем
Англиски: large

горица повеќе

Види и: гора (ж.)
мн. горици
Вид збор: Именка, женски род
гора

горичка повеќе

Види и: гора (ж.)
мн. горички
Вид збор: Именка, женски род
гора

гравче повеќе

мн. гравчиња
Вид збор: Именка, среден род
грав
Англиски: bean Албански: groshë, pasul, bathë

грагорче повеќе

мн. грагорчиња
Вид збор: Именка, среден род
грагор
Англиски: pebble Албански: zhavor

градинка повеќе

мн. градинки
Вид збор: Именка, женски род
градина
Англиски: garden Албански: kopsht

гребнатинка повеќе

Види и: гребаница (ж.)
мн. гребнатинки
Вид збор: Именка, женски род
гребаница
Англиски: scratch

грепка повеќе

грепкаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Гребе по малку.
Англиски: scratch Албански: gërvisht

грицка повеќе

Види и: гризе (св. и несв.)
грицкаат
Вид збор: Глагол, несвршен
гризе
Англиски: nibble

грицне повеќе

грицнат
Вид збор: Глагол, свршен
гризне
Англиски: bite

грлниче повеќе

мн. грлничиња
Вид збор: Именка, среден род
Дел од народна носија; платнено парче, обично везено, што се става околу вратот.

гровка повеќе

Види и: гровта (несв.)
гровкаат
Вид збор: Глагол, несвршен
гровта
Англиски: grunt
а - б - в - г - д - е - ж - з - ѕ - и - ј - к - л - м - н - о - п - р - с - т - ќ - у - ф - х - ц - ч - џ - ш