Географија - категорија

Јапонија повеќе

Вид збор: Име
Далекоисточна азиска земја.
Англиски: Japan

јапонски повеќе

Види и: Јапонија (име.)
јапонскиот
Вид збор: Придавка
Што е во врска со Јапонците или Јапонија.
Англиски: Japanese

Јемен повеќе

Вид збор: Име
Држава на Арапскиот Полуостров.
Англиски: Yemen

Јенки повеќе

Вид збор: Именка, машки род
Американец, жител на САД.
Англиски: Yankee Албански: Jenki

Јордан повеќе

Вид збор: Име
Држава и река во Азија.
Англиски: Jordan

југ повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
Една од страните на светот.
Англиски: south Албански: jug

југозапад повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
Страна на светот меѓу југ и запад.
Англиски: southwest

југозападен повеќе

југозападни
Вид збор: Придавка
Што се наоѓа на југозапад, што доаѓа од југозапад.
Англиски: southwestern Албански: jugperëndimore

југоисток повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
Страна на светот меѓу југ и исток.
Англиски: southeast Албански: juglindje

југоисточен повеќе

југоисточни
Вид збор: Придавка
Што се наоѓа на југоисток, што доаѓа од југоисток.
Англиски: south-eastern Албански: juglindor

јужен повеќе

јужни
Вид збор: Придавка
Што се наоѓа на југ, што доаѓа од југ.
Англиски: southern Албански: jugor

јужноамерикански повеќе

јужноамериканскиот
Вид збор: Придавка
Што се однесува на Јужна Америка.
Англиски: south american

јужњак повеќе

мн. јужњаци
Вид збор: Именка, машки род
Лице со потекло од југ.
Англиски: southerner

јурта повеќе

мн. јурти
Вид збор: Именка, женски род
Преносно живеалиште во конусна форма кај некои номадски азиски народи, направено од дрвен скелет и покриено со филц или со кожа.
Англиски: tent Турски: yurt
а - б - в - г - д - е - ж - з - и - ј - к - л - љ - м - н - њ - о - п - р - с - т - у - ф - х - ц - ч - џ - ш