Географија - категорија

чергар повеќе

мн. чергари
Вид збор: Именка, машки род
Ром што живее под черга, под шатор, што скита од место до место.

Черкез повеќе

мн. Черкези
Вид збор: Именка, машки род
Припадник на етничка група во азискиот дел на Русија.
Англиски: circassian

Чешка повеќе

Вид збор: Име
Земја во Централна Европа.
Англиски: Czechia

чистина повеќе

Вид збор: Именка, женски род
Место без дрвја во шума, полјанка.
Англиски: field Албански: ledinë, fushë
Примери:
Овчарот ги пасеше овците на една чистина.

чистинка повеќе

Вид збор: Именка, женски род
чистина
Англиски: clearing Албански: pastërti

човекојадец повеќе

мн. човекојадци
Вид збор: Именка, машки род
Човек, дивјак што јаде луѓе.
Англиски: cannibal Албански: njeringrënës, kanibal

чука повеќе

мн. чуки
Вид збор: Именка, женски род
Каменита височина, каменит врв.
Албански: rreh, majë guri

чукар повеќе

Види и: чука (несв.)
мн. чукари
Вид збор: Именка, машки род
стрмна и каменлива височинка
Англиски: hill
а - б - в - г - д - е - ж - з - и - ј - к - л - љ - м - н - њ - о - п - р - с - т - у - ф - х - ц - ч - џ - ш