Географија - категорија

Радовиш повеќе

Вид збор: Име
Град во југоисточниот дел на Република Македонија.
Англиски: Radoviš

раздол повеќе

мн. раздоли
Вид збор: Именка, машки род
Место каде што се разделува еден дол во два или повеќе краци.

Рајна повеќе

Вид збор: Име
Западноевропска река.
Англиски: Rhine Германски: Rhein

ракав повеќе

мн. ракави
Вид збор: Именка, машки род
Дел од река што се одделува од главниот тек.
Англиски: arm Албански: degë
Примери:
На бреговите на Нил и на неговите ракави.

рамнина повеќе

мн. рамнини
Вид збор: Именка, женски род
Рамна Земјина површина без височини.
Англиски: plain Албански: rrafshinë

рамнинка повеќе

мн. рамнинки
Вид збор: Именка, женски род
Рамнина - мала ледина.
Англиски: plain

рамница повеќе

Види и: рамнина (ж.)
мн. рамници
Вид збор: Именка, женски род
рамнина
Англиски: plain Албански: rrafshinë
Примери:
Ти ќе застанеш онде на рамницана.

рамничар повеќе

мн. рамничари
Вид збор: Именка, машки род
Лице што живее во рамнина.
Англиски: flatlander Албански: banor rrafshi

рамничарски повеќе

Види и: рамничар (м.)
рамничарска
Вид збор: Придавка
Кој се однесува на рамничар.
Албански: rrafshi

рамниште повеќе

мн. рамништа
Вид збор: Именка, среден род
рамница, рамнина
Англиски: plain Албански: rrafshinë

рамно повеќе

рамното
Вид збор: Именка, среден род
рамница, рамнина
Англиски: flatland Албански: rrafsh
Примери:
По рамно да одиш и да се спрепнеш.

расед повеќе

мн. раседи
Вид збор: Именка, машки род
Расцеп на земјата.
Англиски: fault Албански: çarje

расположба повеќе

Вид збор: Именка, женски род
Местото што го зазема некоја зграда, населба и сл.
Англиски: location Албански: lokacion, vendndodhje
Примери:
Градот имаше убава расположба.

растока повеќе

Вид збор: Именка, женски род
Место каде што се дели река.
Албански: vendi ku ndahet lumi

рачина повеќе

Вид збор: Именка, женски род
рид, ричка
Англиски: hill Албански: breg, kodër

рблак повеќе

мн. рблаци
Вид збор: Именка, машки род
Издлабен камен каде што се собира вода.

ребро повеќе

мн. ребра
Вид збор: Именка, среден род
планинска коса
Англиски: ridge Албански: varg

регија повеќе

мн. регии
Вид збор: Именка, женски род
Подрачје со посебни географски, економски, политички или други обележја.
Англиски: region Албански: rajon
Примери:
Прилепско-крушевска регија.

регресија повеќе

мн. регресии
Вид збор: Именка, женски род
Во геологијата - повлекување на морето од брегот.
Англиски: regression Албански: regres, tërheqje

река повеќе

мн. реки
Вид збор: Именка, женски род
Голем тек на вода.
Англиски: river Албански: lumë

рекица повеќе

Види и: речица (ж.)
мн. рекички
Вид збор: Именка, женски род
река
Англиски: river Албански: lumë i vogël

рекогносцира повеќе

рекогносцираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Во геодезијата - претходно извиди, извидува месност заради почнување на работи.
Англиски: reconnoiter Албански: inspektoj terrenin

релјеф повеќе

мн. релјефи
Вид збор: Именка, машки род
Целокупност на различните нерамнини на Земјината површина.
Англиски: relief Албански: reliev

Ресен повеќе

Вид збор: Име
Град во југозападниот дел на Република Македонија.
Англиски: Resen

речен повеќе

речни
Вид збор: Придавка
Кој се однесува на река.
Англиски: river Албански: lumi

речица повеќе

мн. речици
Вид збор: Именка, женски род
река
Англиски: river Албански: lumë i vogël, rekë

рива повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
Брег, обично морски.
Англиски: shore Албански: breg deti

рид повеќе

мн. ридови
Вид збор: Именка, машки род
брдо, брег, планина
Англиски: hill Албански: breg, kodër
Примери:
На врвот од ридот.

ридски повеќе

ридска
Вид збор: Придавка
брдски
Англиски: hilly Албански: kodrinor
Примери:
Ридска патека.

Рим повеќе

Вид збор: Име
Главен град на Италија.
Англиски: Rome Албански: Roma

Римјанин повеќе

мн. Римјани
Вид збор: Именка, машки род
Жител на Рим.
Англиски: citizen of Rome Албански: Romak

ритче повеќе

мн. ритчиња
Вид збор: Именка, среден род
рид
Англиски: hill Албански: kodrinë
Примери:
На ритчето горе.

ритчест повеќе

ритчестиот
Вид збор: Придавка
Што се однесува на рид.
Англиски: hilly

рови повеќе

роват
Вид збор: Глагол, несвршен
За река - проширува корито.
Албански: zgjëroj

ровина повеќе

Вид збор: Именка, женски род
Ров направен од поројници.
Англиски: ditch Албански: vadë, trap

Ром повеќе

мн. Роми
Вид збор: Именка, машки род
Припадник на етничка група од азиско потекло, населена претежно во Европа.
Англиски: Roma Албански: Romë

Романија повеќе

Вид збор: Име
Земја во југоисточна Европа.
Англиски: Romania Албански: Rumani

романски повеќе

романска
Вид збор: Придавка
Што е во врска со Романија.
Англиски: romanian Албански: rumune

Ромка повеќе

Види и: Ром (м.)
мн. Ромки
Вид збор: Именка, женски род
Ром
Англиски: Roma

ромски повеќе

Види и: Ром (м.)
ромскиот
Вид збор: Придавка
Што е својствен на Ром.

рт повеќе

мн. ртови
Вид збор: Именка, машки род
Тесен, истурен дел од копно што се дига во висина и се пружа во море и сл.
Англиски: cape

рудина повеќе

мн. рудини
Вид збор: Именка, женски род
планинска полјана
Англиски: mountain pasture Албански: kullotë malore
Примери:
(нар. поез.) На врв на планина / на рамна рудина.

Русија повеќе

Вид збор: Име
Земја која се простира од источна Европа до северна Азија.
Англиски: Russia Албански: Rusia

Русин повеќе

Види и: Русија (име.)
мн. Руси
Вид збор: Именка, машки род
Припадник на словенски народ чија татковина е Русија.
Англиски: Russian Албански: Rus
а - б - в - г - д - е - ж - з - и - ј - к - л - љ - м - н - њ - о - п - р - с - т - у - ф - х - ц - ч - џ - ш