Географија - категорија

нагоре повеќе

Вид збор: Прилог
Кон изворот на реката.
Англиски: upstream Албански: kah burimi

напоредник повеќе

мн. напоредници
Вид збор: Именка, машки род
Замислена кружна линија на Земјината топка на која cите точки ѝ се на еднаква оддалеченост од екваторот.
Англиски: parallel Албански: paralelë

Неапол повеќе

Вид збор: Име
италијански град
Англиски: Napoli

негар повеќе

мн. негри
Вид збор: Именка, машки род
Припадник на црната раса.
Англиски: black man Албански: zezak

Неготино повеќе

Вид збор: Име
Град во Македонија, сместен во средното Повардарие.
Англиски: Negotino

нерамнина повеќе

мн. нерамнини
Вид збор: Именка, женски род
Нерамна земна површина; нерамно место.
Англиски: unevenness Албански: parrafshtë

Нивици повеќе

Вид збор: Име
Псарадес, село во Леринска околија (21º02' x 40º50'), Грција
Грчки: Ψαραδεσ

Нигерија повеќе

Вид збор: Име
Држава во Западна Африка
Англиски: Nigeria

низина повеќе

мн. низини
Вид збор: Именка, женски род
Ниско рамно место во одноc на теренот што го опкружува.
Англиски: lowland Албански: ultësirë

нилски повеќе

нилскиот
Вид збор: Придавка
Што се однесува на реката Нил.

Нов Зеланд повеќе

Вид збор: Име
Островска држава во Тихиот Океан.
Англиски: New Zealand

новка повеќе

мн. новки
Вид збор: Именка, машки род
(мн. новки) рид
Англиски: hill Албански: breg

Норвешка повеќе

Вид збор: Име
Нордиска земја
Англиски: Norway

нордиски повеќе

нордиска
Вид збор: Придавка
Што е во врска со нордиските земји (Норвешка, Шведска, Данска, Финска, Исланд).
Англиски: nordic

нос повеќе

мн. носови
Вид збор: Именка, машки род
Продолжение на земја во вода, во езеро или во море.
Албански: grykë
а - б - в - г - д - е - ж - з - и - ј - к - л - љ - м - н - њ - о - п - р - с - т - у - ф - х - ц - ч - џ - ш