Географија - категорија

газ повеќе

мн. газови
Вид збор: Именка, машки род
газалиште
Англиски: ford Албански: prapanicë

Галиполе повеќе

Вид збор: Име
Галиполски Полуостров
Англиски: Gallipoli Турски: Gelibolu

Галичник повеќе

Вид збор: Име
Село во западниот дел на Република Македонија.
Англиски: Galichnik

Гватемала повеќе

Вид збор: Име
Држава во Средна Америка
Англиски: Guatemala

Гевгелија повеќе

Вид збор: Име
град во Македонија
Англиски: Gevgelija

географија повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
Наука за Земјата, нејзините особености, територијалната распространетост на населението и живите организми, условите за живот.
Англиски: geography

геодезија повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
Наука за мерење земјени површини, обично за картографски, стопански и воени цели.
Англиски: geodesy

геодет повеќе

мн. геодети
Вид збор: Именка, машки род
Човек што се занимава со геодезија.
Англиски: surveyor Албански: gjeodet

Герман повеќе

Вид збор: Име
Агиос Германос, село во Леринска околија (21º09' x 40º50'), Грција
Грчки: Αγιοσ Γερμανοσ

Германија повеќе

(едн.)
Вид збор: Име
Сојузна Република Германија, водечка индустриска земја во Централна Европа.
Англиски: Germany Албански: Gjermania

глечер повеќе

мн. глечери
Вид збор: Именка, машки род
Дебел слој мраз во високите планина и поларните области што бавно се движи надолу.
Англиски: glacier Германски: Gletscher Албански: akullnajë

глобус повеќе

мн. глобуси
Вид збор: Именка, машки род
Модел на Земјината топка со обележана географска карта на него што се врти околу оска и служи како нагледно средство во наставата по географија.
Англиски: globe

голина повеќе

мн. голини
Вид збор: Именка, женски род
Голо, соголено место.
Англиски: clearing

гора повеќе

мн. гори
Вид збор: Именка, женски род
планина
Англиски: mountain Албански: bjeshkë

горан повеќе

мн. горани
Вид збор: Именка, машки род
Жител на планинските делови.
Англиски: highlander

Гостивар повеќе

Вид збор: Име
Град во Западна Македонија.
Англиски: Gostivar Албански: Gostivarit

град повеќе

мн. градови
Вид збор: Именка, машки род
Големо населено место кое претставува административен, културен и стопански центар на некоја област.
Англиски: town Албански: qytet

граѓанец повеќе

мн. граѓани
Вид збор: Именка, машки род
Жител на град.
Англиски: city dweller Албански: qytetar

граѓанин повеќе

мн. граѓани
Вид збор: Именка, машки род
Жител на град.
Англиски: citizen Албански: qytetar, banor i qytetit

гребен повеќе

мн. гребени
Вид збор: Именка, машки род
Горен дел од планина, рид и сл.
Англиски: crest Албански: kreshtë

Гринич повеќе

Вид збор: Име
Градска населба во Лондон низ кој минува 0º меридијан географска должина.
Англиски: Greenwich

Грк повеќе

Види и: Грција (име.)
мн. Грци
Вид збор: Именка, машки род
Припадник на народ што живее во Грција.
Англиски: Greek Албански: Grek

грло повеќе

мн. грла
Вид збор: Именка, среден род
Тесен дел на поток, река и сл.
Англиски: gorge Албански: ngushticë, grykë

Грузија повеќе

Вид збор: Име
Земја во кавкаскиот регион.
Англиски: Georgia

Грција повеќе

Вид збор: Име
Земја на јужниот дел од Балканскиот Полуостров.
Англиски: Greece Албански: Greqia

грчки повеќе

Види и: Грција (име.)
грчкиот
Вид збор: Придавка
Што е во врска со Грците или Грција.
Англиски: Greek
а - б - в - г - д - е - ж - з - и - ј - к - л - љ - м - н - њ - о - п - р - с - т - у - ф - х - ц - ч - џ - ш