Географија - категорија

Баварија повеќе

Вид збор: Име
покраина во Германија
Англиски: Bavaria Германски: Bayern

Багдад повеќе

Вид збор: Име
главен град на Ирак
Англиски: Baghdad

базен повеќе

мн. базени
Вид збор: Именка, машки род
Област од која истечни води се слеваат во некоја друга истечна вода или во неистечни води.
Англиски: basin Албански: basen, pellg ujor
Подрачје со рудни наслаги.
Англиски: area Албански: basen, zonë

баир повеќе

мн. баири
Вид збор: Именка, машки род
рид, брдо
Англиски: hill Турски: bayır Албански: breg

Балкан повеќе

(едн.) Балканот
Вид збор: Име
Балкански Полуостров
Англиски: Balkan Албански: Gadishulli Ballkanik

Балканец повеќе

мн. Балканци
Вид збор: Именка, машки род
жител на Балканскиот Полуостров

балкански повеќе

Види и: Балкан (име.)
балканскиот
Вид збор: Придавка
Што се однесува на Балкансиот Полуостров.

Балтик повеќе

Балтикот
Вид збор: Име
Назив за регионот околу Балтичкото Море.
Англиски: Baltic

Бангкок повеќе

Вид збор: Име
Главен град на Тајланд.
Англиски: Bangkok

бара повеќе

мн. бари
Вид збор: Именка, женски род
Застојана вода во подлабоко место на површината на земјата.
Англиски: pond Албански: kënetë, moçal

баруга повеќе

Види и: бара (ж.)
мн. баруги
Вид збор: Именка, женски род
бара
Англиски: pond Албански: kënetë

басен повеќе

мн. басени
Вид збор: Именка, машки род
Област од којашто водите се слеваат во некоја река, езеро или море.
Англиски: basin Албански: basen, pellg
Подрачје на големи рудни богатства.
Англиски: basin Албански: basen

батак повеќе

мн. батаци
Вид збор: Именка, машки род
Блато, мочуриште, кално место.
Англиски: moor Албански: kënetë

бедуин повеќе

мн. бедуини
Вид збор: Именка, машки род
Припадник на арапски номадски племиња.
Англиски: Bedouin Албански: beduin

бедуински повеќе

Види и: бедуин (м.)
бедуинскиот
Вид збор: Придавка
Што е во врска со бедуин.
Албански: i beduinit

Белгија повеќе

Вид збор: Име
Земја во западна Европа.
Англиски: Belgium

Белград повеќе

Вид збор: Име
Име на главниот град на Србија и поранешен главен град на Југословенската федерација.
Англиски: Belgrade Српски: Београд Албански: Beogradi

белец повеќе

мн. белци
Вид збор: Именка, машки род
припадник на белата раса
Англиски: caucasian Албански: njeri i bardhë

Белиз повеќе

Вид збор: Име
Земја во Централна Америка (бивш Британски Хондурас).
Англиски: Belize

белка повеќе

мн. белки
Вид збор: Именка, женски род
Припадничка на белата раса.
Албански: e bardh

беломорски повеќе

беломорскиот
Вид збор: Придавка
егејски
Англиски: aegean Албански: egjej

Белорусија повеќе

Вид збор: Име
Држава во Источна Европа.
Англиски: Belarus

Берлин повеќе

Вид збор: Име
Главен град на Германија.
Англиски: Berlin

Берово повеќе

Вид збор: Име
Град во источниот дел на Република Македонија.
Англиски: Berovo

било повеќе

мн. била
Вид збор: Именка, среден род
планински гребен
Англиски: crest Албански: kreshtë

Битола повеќе

Вид збор: Име
Град во југозападниот дел на Македонија.
Англиски: Bitola Албански: Manastiri Грчки: Μοναστήρι

битолски повеќе

битолскиот
Вид збор: Придавка
Што е во врска со Битола или битолчани.

блатен повеќе

блатниот
Вид збор: Придавка
мочурлив
Англиски: swampy Албански: i lloçtë, moçalor

блатиште повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, среден род
Место каде што има блато.
Англиски: swamp Албански: moçal

блато повеќе

мн. блата
Вид збор: Именка, среден род
Кална месност, мочурлив предел.
Англиски: swamp Албански: moçal

блискоисточен повеќе

блискоисточни
Вид збор: Придавка
Што се однесува на Блискиот Исток.
Англиски: middle eastern

бора повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
Северен ветер на Јадран.
Англиски: north wind

Борнео повеќе

Вид збор: Име
остров во Индонезија
Англиски: Borneo

Босна повеќе

Вид збор: Име
историски и географски регион на Балканскиот Полуостров
Англиски: Bosnia

Босфор повеќе

Вид збор: Име
Морски проток меѓу Мраморното и Црното Море.
Англиски: Bosphorus

Боцвана повеќе

Вид збор: Име
држава во Африка
Англиски: Botswana

Бошњак повеќе

мн. Бошњаци
Вид збор: Именка, машки род
Муслиман, жител на Босна и Херцеговина.
Англиски: Bosniak

Бразил повеќе

Вид збор: Име
најголема држава во Јужна Америка
Англиски: Brasil

Бранденбург повеќе

Вид збор: Име
Германска сојузна држава.
Англиски: Brandenburg Германски: Brandenburg

брдо повеќе

мн. брда
Вид збор: Именка, среден род
рид, брег
Англиски: hill Албански: breg, kodër

брдовит повеќе

брдовити
Вид збор: Придавка
Што има брда.
Англиски: hilly

брег повеќе

мн. брегови
Вид збор: Именка, машки род
Гранична линија меѓу копно и вода; земјата во појасот покрај река, езеро или море.
Англиски: shore Албански: breg
помал рид
Англиски: hill Албански: breg, kodër

Брегалница повеќе

Вид збор: Име
Река во источна Македонија.
Англиски: Bregalnica Албански: Bregallnica

бреговит повеќе

бреговитиот
Вид збор: Придавка
Што има брегови.
Англиски: hilly Албански: bregor

брзак повеќе

мн. брзаци
Вид збор: Именка, машки род
Место на река, на поток каде што водата тече брзо.
Англиски: rapid Албански: rrjedhë e shpejt

Брисел повеќе

Вид збор: Име
Главен град на Белгија.
Англиски: Brussels Француски: Bruxelles

Британија повеќе

Вид збор: Име
Обединето Кралство на Велика Британија и Северна Ирска.
Англиски: Britain

британски повеќе

Види и: Британија (име.)
британскиот
Вид збор: Придавка
Што е во врска со Велика Британија.
Англиски: british

брод повеќе

мн. бродови
Вид збор: Именка, машки род
(само едн.) Премин преку река каде што е водата поплитка.
Англиски: ford Албански: va

Брод повеќе

Вид збор: Име
Македонски Брод е гратче во западниот дел на Македонија.
Англиски: Makedonski Brod

бродски повеќе

Види и: брод (м.)
бродскиот
Вид збор: Придавка
Што е во врска со Македонски Брод.

Бугарија повеќе

Вид збор: Име
балканска држава
Англиски: Bulgaria Албански: Bullgaria

Бугарин повеќе

мн. Бугари
Вид збор: Именка, машки род
Припадник на јужнословенски народ што живее во Бугарија.
Англиски: Bulgarian Албански: Bullgar

бугарски повеќе

Види и: Бугарија (име.)
бугарскиот
Вид збор: Придавка
Што е во врска со Бугарите или Бугарија.
Англиски: Bulgarian

Будимпешта повеќе

Вид збор: Име
главен град на Унгарија
Англиски: Budapest

Букурешт повеќе

Вид збор: Име
Главен град на Романија.
Англиски: Bucharest
а - б - в - г - д - е - ж - з - и - ј - к - л - љ - м - н - њ - о - п - р - с - т - у - ф - х - ц - ч - џ - ш