Воен термин - категорија

набљудувачница повеќе

мн. набљудувачници
Вид збор: Именка, женски род
Место или објект од кој се врши набљудување.
Англиски: observation post

набор повеќе

мн. набори
Вид збор: Именка, машки род
Во војската - војници регрутирани во иста година.

наоружување повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, среден род
Воено оружје или опрема.
Англиски: arms Албански: armatim
Процес на снабдување со оружје и друга опрема за војување.
Англиски: armament Албански: armatim

напад повеќе

мн. напади
Вид збор: Именка, машки род
Дејство против некого или нешто заради уништување, нанесување пораз.
Англиски: assault Албански: sulm

напалм повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
Материја што се користи за запаливи бомби.
Англиски: napalm

наредник повеќе

мн. наредници
Вид збор: Именка, машки род
Најстар по чин подофицер во југословенската војска до 1941 година.
Англиски: master sergeant Српски: наредник Албански: rreshter
помлад офицер
Англиски: junior officer Албански: rreshter, oficer më i ri

неборец повеќе

мн. неборци
Вид збор: Именка, машки род
Воено лице што не е вклучено во борбена единица, а е определено на помошна, неборбена должност (припадник на административна и позадинска служба) и граѓанско лице кое придружува вооружена единица (санитет, свештеник и сл.).
Англиски: non-combatant

невооружен повеќе

невооружени
Вид збор: Придавка
Што е слабо или недоволно вооружен.
Англиски: unarmed

нишани повеќе

нишанат
Вид збор: Глагол, несвршен
Бара цел, насочува оружје со помошта на нишан кон целта.
Англиски: aim Албански: marr në shënjestër

нишанџија повеќе

мн. нишанџии
Вид збор: Именка, машки род
Во артилеријата - тој што нишани.
Англиски: marksman Турски: nişancı Албански: shënjestar, nishanxhi
Тој што нишани, што гаѓа добро, добар стрелец.
Англиски: sniper Албански: nishanxhi, snaiper
а - б - в - г - д - ѓ - е - з - и - ј - к - л - м - н - о - п - р - с - т - у - ф - х - ц - ч - ш