Ботаника - категорија

фамилија повеќе

мн. фамилии
Вид збор: Именка, женски род
Во научната класификација - група сродни нешта.
Англиски: family Албански: familje

фидан повеќе

мн. фидани
Вид збор: Именка, машки род
стебленце, ластар
Англиски: young shoot Турски: fidan Албански: fidan

фиданка повеќе

Види и: фидан (м.)
мн. фиданки
Вид збор: Именка, женски род
фидан
Англиски: seedling, young shoot Албански: fidane

фиданче повеќе

мн. фиданчиња
Вид збор: Именка, среден род
фидан, фиданка
Англиски: young shoot Албански: fidan

фикус повеќе

мн. фикуси
Вид збор: Именка, машки род
декоративно собно растение
Латински: Ficus elastica Англиски: ficus Албански: fikus

филиз повеќе

мн. филизи
Вид збор: Именка, машки род
ластар, фидан, фиданка
Англиски: young shoot Турски: filiz Албански: filiz, lastar

филодендрон повеќе

мн. филодендрони
Вид збор: Именка, машки род
Украсно, цветно, трпско растение.
Латински: Philodendron Англиски: Philodendron Албански: filodendron

фито повеќе

Вид збор: Префикс
Претставка што означува нешто во врска со растенијата или билките.
Англиски: phyto

фитопатологија повеќе

(едн.) фитопатологијата
Вид збор: Именка, женски род
Наука за болестите по растенијата.
Англиски: phytopathology Албански: fitopatologji

фитофармација повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
Наука што се занимава со заштитата на растенијата.
Англиски: phytopharmacy

флора повеќе

(едн.) флората
Вид збор: Именка, женски род
Растителниот свет, целокупноста на сите растителни видовн во некоја област, во некое време и сл.
Англиски: flora Албански: flora
Примери:
Шарпланинската флора.

флорен повеќе

Види и: флора (ж.)
флорниот
Вид збор: Придавка
Што се однесува на флора.
Англиски: floral

флорист повеќе

Види и: флора (ж.)
мн. флористи
Вид збор: Именка, машки род
Човек што се занимава со флористика.
Англиски: florist Албански: florist

флористика повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
Наука за флората на некоја земја, област и сл.
Англиски: floristics

фотосинтеза повеќе

(едн.) фотосинтезата
Вид збор: Именка, женски род
Процес во кој растенијата создаваат храна.
Англиски: photosynthesis

фототропизам повеќе

(едн.) фототропизмот
Вид збор: Именка, машки род
Движење на билките предизвикано од правецот на светлината.
Англиски: hototropism

ф’стак повеќе

мн. ф’стаци
Вид збор: Именка, машки род
Грмушка или ниско дрво со јаткасти плодови.
Латински: Pistacia vera Англиски: pistachio

фурма повеќе

Види и: урма (ж.)
Вид збор: Именка, женски род
урма
Англиски: date Албански: hurmë
а - б - в - г - д - ѓ - е - ж - з - ѕ - и - ј - к - л - љ - м - н - о - п - р - с - т - у - ф - х - ц - ч - џ - ш