Ботаника - категорија

павит повеќе

Види и: повит (м.)
мн. павити
Вид збор: Именка, машки род
Вид ползечко растение.
Латински: Clematis vitalba Англиски: Old man's beard Албански: dredhkë

паламида повеќе

мн. паламиди
Вид збор: Именка, женски род
Бодликав плевел што расте меѓу голем број растенија, најчесто житни култури.
Латински: Cirsium arvense Англиски: corn-thistle Албански: gjembaç

палма повеќе

мн. палми
Вид збор: Именка, женски род
Тропско, јужно дрво со особен изглед на стеблото и листовите.
Англиски: palm

палмин повеќе

палминиот
Вид збор: Придавка
Што се однесува на палма, што е од палма.
Албански: palme

памук повеќе

(едн.) памукот
Вид збор: Именка, машки род
Индустриска култура чиј плод се користи за изработка на текстилно влакно.
Латински: Gossypium herbaceum Англиски: cotton Турски: pamuk Албански: pambuk

папавица повеќе

мн. папавици
Вид збор: Именка, женски род
Вид печурка (пувка).
Латински: Lycoperdon Англиски: puffball Албански: lloj këpurdhe

папаја повеќе

мн. папаи
Вид збор: Именка, женски род
Тропско овошно дрво што личи на палма.
Латински: Carica papaya Англиски: papaya Албански: papaja

папирус повеќе

мн. папируси
Вид збор: Именка, машки род
тропско растение
Латински: Cyperus papyrus Англиски: papyrus Албански: papirus

папра повеќе

Види и: папрат (ж.)
(едн.) папратта
Вид збор: Именка, женски род
Вид тревесто растение што се размножува со спори.
Латински: Nephrodium filix mas Англиски: fern Албански: fier

папрад повеќе

(едн.) папрадта
Вид збор: Именка, женски род
папрат
Англиски: fern Албански: fier

папрадиште повеќе

мн. папрадишта
Вид збор: Именка, среден род
Место обрастено со папрат.

папрат повеќе

(едн.) папратта
Вид збор: Именка, женски род
Тревесто растение со тенки, пердувести листови, без цвет и семе, што се размножува со спори.
Латински: Aspridium nephrodium Англиски: fern Албански: fier

париче повеќе

мн. паричиња
Вид збор: Именка, среден род
Лековита билка со цетови во различни бои.
Латински: Bellis perennis Англиски: lawndaisy Албански: margaritë lëndine

парнар повеќе

(едн.) парнарот
Вид збор: Именка, машки род
вид црно грозје
Албански: lloj rrushi

патерица повеќе

мн. патерици
Вид збор: Именка, женски род
чаталесто дрво
Албански: dru i bigëzuar

патлиџан повеќе

мн. патлиџани
Вид збор: Именка, машки род
растение и плод
Латински: Solanum melongena Англиски: eggplant Турски: patlıcan Албански: patëllxhan
домат
Латински: Solanum lycopersium Англиски: tomato Албански: domat

пашканат повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
Градинарско миризливо растение со високи и разгранети стебленца и со вретенест бел корен, кои се употребуваат во кулинарството.
Латински: Pastinaca sativa Англиски: parsnip Албански: pastinake

паштрнак повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
Зеленчук сличен на морковот.
Латински: Pastinaca sativa Англиски: parsnip Албански: pastinake

пелин повеќе

(едн.) пелинот
Вид збор: Именка, машки род
Ароматично растение со лековити својства и горчлив вкус.
Латински: Artemisia absinthium Англиски: wormwood Турски: pelin Албански: pelin
Примери:
(нар. поез.) Во ливада ковил до колена, пелин до рамена.

пелинец повеќе

Види и: пелин (м.)
(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
пелин
Англиски: wormwood Албански: pelin

пенушица повеќе

мн. пенушици
Вид збор: Именка, женски род
Ароматично растение.
Латински: Teuсrium сhamaedrys Англиски: Germаnԁer Албански: bimë aromatike

пепелница повеќе

мн. пепелници
Вид збор: Именка, женски род
Паразитска болест што ги напаѓа листот и плодот кај житата, овошките и други растенија.
Албански: sëmundje te misri

пеперуга повеќе

мн. пеперуги
Вид збор: Именка, женски род
плава перуника
Латински: Iris germanica Англиски: German iris Албански: shpatore
булка
Латински: Papaver rhoeas Англиски: field poppy Албански: lulekuqe fushe

перка повеќе

мн. перки
Вид збор: Именка, женски род
Лист од пченка.
Албански: fletë misri

перлус повеќе

перлyс
Вид збор: Именка, машки род
Жолт шафран.
Латински: Crocus moesiacus Англиски: saffron Албански: shafran

перо повеќе

мн. пера
Вид збор: Именка, среден род
(мн. пера и перје, перја) Зелен лист на праз, лук, кромид, цвекло.
Албански: fletë

пероноспора повеќе

Вид збор: Именка, женски род
Габичка што предизвикува болест кај виновата лоза или компирот.
Латински: Peronospora parasitica Англиски: Peronospora Албански: lloj këpurdhe shkaktare smundjesh te hardhitë ose patatet

перуника повеќе

мн. перуники
Вид збор: Именка, женски род
Многугодишно украсно растение со големи сабјести листови и крупни цветови.
Латински: Iris germanica Англиски: iris Албански: shpatore

перчин повеќе

перчинот
Вид збор: Именка, машки род
Свила во пченка.
Албански: gërsheta në misër

перша повеќе

мн. перши
Вид збор: Именка, женски род
Зимна сорта на јаболка.
Англиски: apple Албански: lloj molle dimërore

петелка повеќе

мн. петелки
Вид збор: Именка, женски род
Дршка на лист, цвет и плод кај растенија.
Англиски: stalk Албански: bisht bime

петлов повеќе

Вид збор: Именка, машки род
вид ајдучка трева
Латински: Achillea coarctata Англиски: Poir Албански: lloj bime, ahile

петопрсница повеќе

мн. петопрсници
Вид збор: Именка, женски род
Тревно растение со црвеникаво стебло, долги лисни дршки со зелени изрецкани листови од пет дела и ситни жолти цветови со пет ливчиња: Potentila reptans; јаглика.
Латински: Primula Англиски: Primrose Албански: aguliçe
Тревно растение со зелени листови што формираат розета и со жолти цевчести цветови во форма на прст што завршуваат со пет ливчиња и се групираат на врвот од стеблото.
Латински: Primula veris Англиски: Cowslip Албански: lloj lule, aguliçe

петрев повеќе

петреви
Вид збор: Придавка
Дел од името на повече планински цвеќија.
Албански: pjesë emri lule malesh
Примери:
Петреви гаќи (Corydalis bulbosa).

петунија повеќе

мн. петунии
Вид збор: Именка, женски род
Декоративно растение со конусовидни цветови во различни бои.
Латински: Petunia Англиски: petunia

печенка повеќе

мн. печенки
Вид збор: Именка, женски род
тиква
Латински: Cucurbita Англиски: pumpkin Албански: kungull

печурка повеќе

мн. печурки
Вид збор: Именка, женски род
Организам сличен на ниско месесто растение без листови и цветови.
Латински: Fungus Англиски: mushroom Албански: këpurdhë

пијанец повеќе

Вид збор: Именка, машки род
Вид плевел кој што расте на житните полиња.
Латински: Lolium temulentum Англиски: cockle Албански: lloj bari nëpër grunaja

пијачка повеќе

мн. пијачки
Вид збор: Именка, женски род
пијанец
Англиски: cockle Албански: lloj bari nëpër grunaja

пинија повеќе

мн. пинии
Вид збор: Именка, женски род
Иглолисно дрво чии гранки на врвот се разгрануваат во форма на чадор.
Латински: Pinus pinea Англиски: pine Албански: pishë

пипало повеќе

мн. пипала
Вид збор: Именка, среден род
Тенок извиен израсток кај некои растенија со кој се крепат.
Англиски: vine Албански: fije hardhie

пипер повеќе

пиперот
Вид збор: Именка, машки род
Растение што се користи за јадење или како зачин.
Латински: Piper capsicum Англиски: pepper Турски: biber Албански: spec, biber

пиперица повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
Див лен, богородичен лен.
Латински: Linaria vulgaris Англиски: Common Toadflax Албански: lino i egër

пиперка повеќе

мн. пиперки
Вид збор: Именка, женски род
Зеленчук што се користи во готвењето.
Латински: Capsinum аnnuum Англиски: pepper Албански: piper
Примери:
Лута пиперка.
пиперица
Латински: Linaria vulgaris Англиски: Common Toadflax Албански: lino i egër

пиперолист повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
Тревно растение кое има листови слични на пиперка.
Латински: Aegopodium podagraria Англиски: Goutweed Албански: lloj bari me gjethe piperiba

пир повеќе

мн. пирови
Вид збор: Именка, машки род
пиреј
Англиски: weed Албански: tëharr

пира повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
дива пченица
Латински: Triticum spelta Англиски: spelt

пиреј повеќе

мн. пиреи
Вид збор: Именка, машки род
Растение кое најчесто се наоѓа по житните површини.
Латински: Agropyrum (Triticum) repens Англиски: couch grass Албански: tëharr

пискавец повеќе

мн. пискавци
Вид збор: Именка, машки род
Вид тревно растение.
Латински: Succisa pratensis Англиски: devil's bit Албански: lloj bari

пискул повеќе

мн. пискули
Вид збор: Именка, машки род
Жолти нишки во клас од пченка.
Албански: fije misri

пламеница повеќе

пламеницата
Вид збор: Именка, женски род
Болест на листот кај растенијата.
Англиски: mildew Албански: myk

пламне повеќе

пламнат
Вид збор: Глагол, свршен
За жита, тутун - подгори и свене.
Англиски: dry up Албански: thajë

платан повеќе

мн. платани
Вид збор: Именка, машки род
чинар
Латински: Platanus orientalis Англиски: plane-tree Албански: lloj druri, çinar

платен повеќе

Вид збор: Именка, машки род
чинар
Латински: Platanus orientalis Англиски: plane-tree Албански: lloj druri, çinar

платичак повеќе

мн. платици
Вид збор: Именка, машки род
вид даб
Латински: Quercus conferta Англиски: oak Албански: lis, dushk

плаче повеќе

плачат
Вид збор: Глагол, несвршен
За растенија, по пресечувањето кога им капе сокот.
Англиски: water Албански: lëng

плевел повеќе

мн. плевели
Вид збор: Именка, машки род
Самоникнато растение, штетно за земјоделците.
Латински: lolium Англиски: weed Српски: коров Албански: tëharr

плетиплотка повеќе

Вид збор: Именка, женски род
Жбун што се користи како жива ограда.
Латински: Lycium halimifolium Англиски: boxthorn Албански: rrethojë e gjelbër

плетистол повеќе

Вид збор: Именка, машки род
Растение чии листови се користат за салата.
Латински: Sanguisorba minor Англиски: Salad burnet Албански: burnet

плод повеќе

мн. плодови
Вид збор: Именка, машки род
(само едн.) Кај растение орган што се развива од цветот и содржи семе.
Англиски: fruit Албански: frut

плоден повеќе

плодни
Вид збор: Придавка
Што се однесува на плод.
Албански: pjellor

плодник повеќе

мн. плодници
Вид збор: Именка, машки род
Орган за размножување во цветот на растението.
Англиски: ovary Албански: bërthamë, vezore

плодница повеќе

мн. плодници
Вид збор: Именка, женски род
Дел од плодникот каде што се врши оплодувањето.

плоскач повеќе

Вид збор: Именка, машки род
вид даб
Латински: Quercus conferta Англиски: oak

плоштак повеќе

мн. плоштаци
Вид збор: Именка, машки род
вид даб
Англиски: oak Албански: lis

повене повеќе

повенат
Вид збор: Глагол, свршен
За растение - изгуби свежина, боја.
Англиски: dry up

повивка повеќе

мн. повивки
Вид збор: Именка, женски род
Тоа што служи за повивање (пелена, платно).
Англиски: wrapping Албански: mbështjellës
Вид плевелно и украсно растение што се лози со цветови во форма на чадорче.
Латински: Convolvulus arvensis Англиски: Field Bindweed Албански: lloj lule

повит повеќе

мн. повити
Вид збор: Именка, машки род
Вид ползечко растение.
Латински: Clematis vitalba Англиски: Old man's beard Албански: dredhkë, kulpër

подбел повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
Лековито растение со бели, мовливи лисје и со жолти цветови што расте по влажните наноси, речни брегови и ниви.
Латински: Tussilago farfara Англиски: Coltsfoot Албански: lëpushë

поджугне повеќе

поджугнат
Вид збор: Глагол, свршен
За растенија - никне, потера малку над земјата.

подланица повеќе

мн. подланици
Вид збор: Именка, женски род
Трева што расте во житото.
Латински: Caucalis daucoides Англиски: Hen's-foot Албански: lloj bari

подлога повеќе

мн. подлоги
Вид збор: Именка, женски род
Растение на кое се калеми.
Албански: rrënjë, bazë

подник повеќе

мн. подници
Вид збор: Именка, машки род
Фиданка што никнала од коренот или покрај него.
Англиски: bastard branch

подорешка повеќе

мн. подорешки
Вид збор: Именка, женски род
качунка
Англиски: crocus
мразовец
Англиски: crocus

познак повеќе

мн. познаци
Вид збор: Именка, машки род
Овошје (обично костен) што зрее доцна.

полен повеќе

(едн.) поленот
Вид збор: Именка, машки род
Цветен прав, ситни зрнца, сместени во прашниците на растенијата.
Англиски: pollen Албански: polen, pjalm

поленов повеќе

поленовиот
Вид збор: Придавка
Што се однесува на полен, што е од полен.

ползавец повеќе

мн. ползавци
Вид збор: Именка, машки род
Заедничко име за дрвенести и зелјести растенија што ползат и се обвиваат околу други пастенија или по ѕидови.
Англиски: creeper Албански: bimë kacavjerrëse

попадика повеќе

мн. попадики
Вид збор: Именка, женски род
вид лековито растение
Латински: Tanacetum parthenium Англиски: Feverfew Албански: krizantemë
општ назив за камилица
Латински: Matricaria chamomilla Англиски: camomile Албански: kamomile

попадиче повеќе

мн. попадичиња
Вид збор: Именка, среден род
попадика
Латински: Tanacetum parthenium Англиски: feverfew

попарен повеќе

Види и: попари (св.)
попарени
Вид збор: Придавка
За растение - измрзнато, уништено од слана.
Англиски: dried up Албански: e tharë, e shuar

попари повеќе

попарат
Вид збор: Глагол, свршен
За слана - уништи растение.
Англиски: burn Албански: përvëloj, djegë

попатка повеќе

мн. попатки
Вид збор: Именка, женски род
камилица, боливач
Латински: Matricaria chamomilla Англиски: chamomile

популаризација повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
Излагање во популарна форма.
Англиски: popularization Албански: popullarizim

портокал повеќе

мн. портокали
Вид збор: Именка, машки род
Суптропско зимзелено овошно растение што дава сочни, мирисливи продови.
Латински: Citrus aurantium Англиски: orange Турски: portakal Албански: portokall

потера повеќе

потераат
Вид збор: Глагол, свршен
За растение - почне да расте, пушти пупки, лисје.
Англиски: grow Албански: rritet

поточарка повеќе

мн. поточарки
Вид збор: Именка, женски род
Повеќегодишно водно растение.
Латински: Nasturtium officinale Англиски: watercress Албански: lakërishtë

потполошка повеќе

мн. потполошки
Вид збор: Именка, женски род
осатка
Латински: Hordeum murinum Англиски: wall barley Албански: lloj gruri kokërrimë

поштипне повеќе

Види и: штипне (св.)
оштипнат
Вид збор: Глагол, свршен
Штипне малку, еднократно, еднаш.
Англиски: pinch Албански: pickoj
Примери:
Тој го поштипна детето.

пошумен повеќе

Види и: пошуми (св.)
пошумениот
Вид збор: Придавка
Што е покриен со шума.
Англиски: wooded

праз повеќе

(едн.) празот
Вид збор: Именка, машки род
Вид градинарско растение што расте во стракови, со бела главица и зелени перја.
Латински: Allium porrum Англиски: leek Албански: pras, purri, presh

праска повеќе

мн. праски
Вид збор: Именка, женски род
Овошно дрво со жолтоцрвени плодови.
Латински: Prunus persica Англиски: peach Албански: pjeshk
Примери:
Овоштарникот беше полн со праски.
Плод од тоа дрво.
Англиски: peach Албански: pjeshk
Примери:
Слатко од праски.

пратока повеќе

мн. пратоки
Вид збор: Именка, женски род
Вид растение, рицинус.
Латински: Ricinus communis Англиски: castor-oil plant Албански: ricinus

прачка повеќе

мн. прачки
Вид збор: Именка, женски род
Млада билка што служи за расадување.
Англиски: seedling Албански: filiz

прашник повеќе

мн. прашници
Вид збор: Именка, машки род
Дел од цветот што се состои од дршка, прашници и цветен прав и го претставува машкиот дел од цветот.
Англиски: stamen Албански: thek

прашница повеќе

мн. прашници
Вид збор: Именка, женски род
Горниот дел од прашникот, во форма на торбичка, во кој се создава цветниот прашец.
Англиски: stamen Албански: thek

прецвета повеќе

прецветат
Вид збор: Глагол, свршен
Престане да цвета.
Албански: nuk çelë, nuk lulëzon

пркне повеќе

пркнат
Вид збор: Глагол, свршен
За растение - никне, изникне.
Англиски: grow Албански: mbin, mugullon

пркос повеќе

(едн.) пркосот
Вид збор: Именка, машки род
Вид украсно растение, многу отпорно на секакви влијанија, со цветови во разни бои.
Латински: Portulaca grandiflora Англиски: Moss-rose Албански: Lule purslane

прлок повеќе

мн. прлоци
Вид збор: Именка, машки род
Жолта качунка
Латински: Crocus moeciacus Англиски: crocus

прнар повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
Вид даб што расте како шумјак, наменет за кастрење за добиточна храна.
Латински: Quercus coccifera Англиски: Kermes Oak Албански: lloj lisi
зимзелен даб
Латински: Quercus ilex Англиски: Holly Oak Албански: lis gjethmbajtës
закржлавен даб
Албански: lis i rrëgjuar
Воопшто: нискостеблеста шума.
Албански: zabel drushkurt

прокељ повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
На стебло, во вид на мали топчиња, израснати јадливи пупки.
Латински: Brassica oleracea Англиски: Brussels sprouts

прорти повеќе

Види и: рти (несв.)
прортат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да 'рти, да никне.
Англиски: sprout

просен повеќе

Види и: просо (ср.)
просениот
Вид збор: Придавка
Што се однесува на просо, што е од просо.

просо повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, среден род
Житно растение со плод од ситни, мазни и сјајни зрнца во повеќе бои.
Латински: Panicum miliaceum Англиски: Proso millet Албански: mel
Зрното од ова растение.
Англиски: Proso millet Албански: mel

процвета повеќе

Види и: цвета (несв.)
процветаат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да цвета.
Англиски: blossom Албански: lulëzoj

прскавец повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
Едногодишна билка со плод што содржи семки и кој на допир се распрснува на пет дела отфрлајќи ги семките.
Латински: Impatiens noli tangere Англиски: Touch-me-not Balsam

псомор повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
Лековита билка со чиј сок се труеле животни.
Латински: Periploca graeca Англиски: silkvine

пувка повеќе

мн. пувки
Вид збор: Именка, женски род
Печурка во облик на туфка, свежа е многу вкусна, а кога е сува со допир пуфнува ширејќи кафеав прав.
Латински: Lycoperdon bovista Англиски: puffball Албански: lloj këpurdhe, xhufkë

пули повеќе

пулат
Вид збор: Глагол, несвршен
Пролетно разлистување на шумата.
Албански: gjethon, lulëzon

пупи повеќе

пупат
Вид збор: Глагол, несвршен
Пушта пупки.
Англиски: bud Албански: qet thyse

пупка повеќе

мн. пупки
Вид збор: Именка, женски род
Зародиш на изданка или на цвет, често опколен од лушпести ливчиња.
Англиски: bud Албански: burbuqe, gonxhe

пуфка повеќе

мн. пуфки
Вид збор: Именка, женски род
вид печурка
Латински: Basidiomycota Англиски: puffball Албански: lloj këpurdhe

пчелинок повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
Лековита билка со пријатен мирис на мошус.
Латински: Marrubium vulgare Англиски: Horehound Албански: lloj bime mjekuese

пчелник повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
матичина
Албански: lamë bletësh

пченица повеќе

(едн.) пченицата
Вид збор: Именка, женски род
Житно растени со тенко стебленце и плод од зрна во клас.
Латински: Triticum sativum Англиски: wheat Албански: grurë

пченка повеќе

мн. пченки
Вид збор: Именка, женски род
Житна култура со високо стебло и плод во вид на кочан со наредени крупни зрна.
Латински: Zea mays Англиски: maize Албански: misër

пченковина повеќе

(едн.) пченковината
Вид збор: Именка, женски род
Стеблата и листот од пченката, без кочани.
Албански: misër

пченкушка повеќе

мн. пченкушки
Вид збор: Именка, женски род
Кочан, плод од пченка.
Англиски: corncob Албански: koçan misri
а - б - в - г - д - ѓ - е - ж - з - ѕ - и - ј - к - л - љ - м - н - о - п - р - с - т - у - ф - х - ц - ч - џ - ш