Ботаника - категорија

евкалиптус повеќе

мн. евкалиптуси
Вид збор: Именка, машки род
Високо дрво што расте во тропските краеви, со миризливи лисја, од кои се добива етерично масло.
Англиски: eucalyptus Албански: eukaliptus

евла повеќе

мн. евли
Вид збор: Именка, женски род
Вид дрво, тенко листопадно.
Латински: Alnus Англиски: Alder Албански: verr

евлак повеќе

мн. евлаци
Вид збор: Именка, машки род
Шума со евла, со тенки зелени дрвца.

евлов повеќе

евловиот
Вид збор: Придавка
Што се однесува на евла.
Албански: verri

евловина повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
Шума со насади од евла.

еделвајс повеќе

мн. еделвајси
Вид збор: Именка, машки род
Многугодишно планинско растение што расте на високи карпести предели со зелени лисје и бели ѕвездести цветови.
Латински: Leontopodium alpinum Англиски: Edelweiss Германски: Edelweiss Албански: leontopodium, luleshkëmbi

еднодомен повеќе

еднодомниот
Вид збор: Придавка
Растение што е со цветови од двата пола.
Англиски: hermaphrodite Албански: njëgjinishe

ела повеќе

Види и: елка (ж.)
мн. ели
Вид збор: Именка, женски род
Зимзелено иглолисно дрво што расте по планини, често се сади по паркови, дворови итн.
Латински: Abies alba Англиски: fir Албански: bredh

елак повеќе

мн. елаци
Вид збор: Именка, машки род
Место со многу ели, елова шума.
Англиски: fir forest

елка повеќе

мн. елки
Вид збор: Именка, женски род
Иглолисно зимзелено дрво со конусна круна.
Латински: Abies alba Англиски: Silver fir Албански: bredh

елов повеќе

еловиот
Вид збор: Придавка
Што е од ела, што се однесува на ела.

ембрион повеќе

мн. ембриони
Вид збор: Именка, машки род
Зародок во цутот на растение.
Албански: embrion
а - б - в - г - д - ѓ - е - ж - з - ѕ - и - ј - к - л - љ - м - н - о - п - р - с - т - у - ф - х - ц - ч - џ - ш