Ботаника - категорија

ваза повеќе

мн. вази
Вид збор: Именка, женски род
Горски брест.
Латински: Ulmus montana Англиски: elm Албански: mështekën mali

валавец повеќе

Вид збор: Именка, машки род
Растение во вид на зелје со боцкав лист.
Латински: Eryngium campestre Англиски: Field eryngo Албански: gjembardh

валеријан повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
валеријана
Англиски: valerian Албански: valerian

валеријана повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
Многугодишно зелјесто растение со ситни, бледорозови или бели цветови собрани во соцветија.
Латински: Valeriana officinali Англиски: valerian Албански: valerianë

вампир повеќе

мн. вампири
Вид збор: Именка, машки род
Општ назив за растенија што го отвораат цветот навечер.
Албански: aguliçe, bimë lugate
вечерница
Латински: Oenothera biennis Англиски: evening primrose Албански: aguliçe mbrëmje

ванила повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
Вид тропско растение чиј плод поради убавиот мирис се користи како зачин.
Латински: Vanilla planifolia Англиски: vanilla Албански: vanilje

вардарка повеќе

мн. вардарки
Вид збор: Именка, женски род
Вид пченица.
Англиски: wheat Албански: lloj gruri

варзило повеќе

мн. варзила
Вид збор: Именка, среден род
Вид бразилско дрво од кое се прави црвена боја.
Латински: Caesalpinia brasiliensis Англиски: Brazilwood Албански: dru Brazili

вегетација повеќе

мн. вегетации
Вид збор: Именка, женски род
Растење, развивање на растенијата.
Англиски: vegetation Албански: vegjetacion, bimësi

вегетационен повеќе

Види и: вегетација (ж.)
вегетациониот
Вид збор: Придавка
Што се однесува на вегетација.
Англиски: vegetational
Примери:
Сиромашен крај, кој нема ни поле ни бавча, на самиот крај на вегетациониот појас.

вегетира повеќе

вегетираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
расте, живее
Англиски: vegetate Албански: vegjetoj

везенка повеќе

мн. везенки
Вид збор: Именка, женски род
Диња или пиперка со напречни рески, риги.

вејка повеќе

мн. вејки
Вид збор: Именка, женски род
гранка од дрво
Англиски: branch

велигденче повеќе

мн. велигденчиња
Вид збор: Именка, среден род
Општ назив за неколку вида пролетни цвеќиња што цутат околу Велигден.
Англиски: Easter flowers Албански: lule Pashke

вест повеќе

мн. вести
Вид збор: Именка, женски род
Долните водорамни гранки на дрвото.

ветка повеќе

мн. ветки
Вид збор: Именка, женски род
гранка
Англиски: twig Албански: degë

веткач повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
Вид грав што ползи, грав ползавец.
Албански: lloj fasule

ветроган повеќе

Вид збор: Именка, машки род
Зелјесто растение со боцкави листови.
Латински: Eryngium campestre Англиски: Field eryngo Албански: gjembardhi

вжили повеќе

(се) вжилат
Вид збор: Глагол, свршен
Пушти жили, се прими, се фати (за растение).

видец повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
видова трева
Латински: Euphrasia officinalis Англиски: Eyebright

виленик повеќе

Вид збор: Именка, машки род
Шумско растение со ситни бели цветови.
Латински: Circaea lutetiana Англиски: enchanter's nightshade Албански: lloj bime, shtrigë Parisi

вилина косица повеќе

Вид збор: Сложенка
Паразитска билка со жолта или црвенкаста боја.
Латински: Cuscuta epithymum Англиски: Hellweed

вирџинија повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
Тип тутун со широк лист и послаба ароматичност.
Англиски: Virginia tobacco Албански: duhan virxhinia

витекс повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
Дрво познато под името дива лаванда.
Латински: Vitex agnus-castus Англиски: Chaste Tree, Chasteberry

вишна повеќе

мн. вишни
Вид збор: Именка, женски род
Овошно дрво слично на цреша, со темноцрвен киселкаст плод.
Латински: Prunus cerasus Англиски: sour cherry Албански: vishnjë

вишнов повеќе

Види и: вишна (ж.)
вишновиот
Вид збор: Придавка
Што се однесува на вишна.
Албански: vishnje
Примери:
вишнова градина, вишново дрво

вкоренет повеќе

вкоренетиот
Вид збор: Придавка
Што има оформено корен.
Англиски: rooted Албански: i rrënjosur

вкорени повеќе

вкоренат
Вид збор: Глагол, свршен
(се вкорени) Оформи корен, пушти, зафати корен во почвата.
Англиски: root Албански: rrënjosem

власеница повеќе

мн. власеници
Вид збор: Именка, женски род
Вид висока трева со развласени класје од која по исушувањето се добиваат сламки.
Латински: Festuca ovina I Англиски: Sheep Fescue Албански: fisht deleje

воденка повеќе

мн. воденки
Вид збор: Именка, женски род
Вид есенска круша.

водница повеќе

Види и: воденка (ж.)
мн. водници
Вид збор: Именка, женски род
воденка

водопија повеќе

мн. водопии
Вид збор: Именка, женски род
Градинарско растение со светло сини цветови што се користи како супститут за кафе.
Латински: cichorea Англиски: chicory

Волча нога повеќе

Вид збор: Сложенка
Повеќегодишна ливадска лековита билка, диво нане.
Латински: Lycxopus europaeus Англиски: Gypsywort

вратика повеќе

мн. вратики
Вид збор: Именка, женски род
Мирислива полска зелјеста билка со жолт цвет.
Латински: Tanacetum vulgare Англиски: Tansy Албански: bime me lule të verdha

вратлика повеќе

Види и: вратика (ж.)
мн. вратлики
Вид збор: Именка, женски род
вратика
Англиски: Tansy Албански: bimë me lule të verdha

врба повеќе

мн. врби
Вид збор: Именка, женски род
Листопадно дрво или грмушка од таа фамилија што расте крај вода или на влажна почва.
Латински: Salix Англиски: willow Албански: shelg

врбица повеќе

мн. врбици
Вид збор: Именка, женски род
Билка со пурпурни цветови што се употребува во народните лекарства,
Латински: Polygonum Lythrum Англиски: Lady's-thumb Албански: lule gishti

врбјак повеќе

мн. врбјаци
Вид збор: Именка, машки род
Врбови грмушки; место обраснато со врби.

врбовина повеќе

мн. врбовини
Вид збор: Именка, женски род
Врбово дрво.
Англиски: willow wood Албански: dru shelgu

врга повеќе

мн. врги
Вид збор: Именка, женски род
Израсток на стеблото на дрво.
Албански: gungë

вргањ повеќе

мн. вргањи
Вид збор: Именка, машки род
Јадлива печурка со кафеав шешир.
Латински: Suillus luteus Англиски: Slippery Jack Албански: lloj këpurdhe

вреж повеќе

мн. врежови
Вид збор: Именка, машки род
Грмушка или мало дрво со спуштени гранки и со мали бледозелени листови што расте на влажна, песоклива почва.
Латински: Tamarix gallica Англиски: French Tamarisk Албански: tamariks françeze

врежика повеќе

Види и: вреж (м.)
мн. врежики
Вид збор: Именка, женски род
вреж
Англиски: French Tamarisk Албански: tamariks françeze

врзе повеќе

врзат
Вид збор: Глагол, свршен
За растение - заврзе плод.
Англиски: bear Албански: lidh

вртипоп повеќе

мн. вртипопи
Вид збор: Именка, машки род
камилица, боливач
Латински: Matricaria chamomilla Англиски: camomile Албански: kamomile

вршен повеќе

мн. вршени
Вид збор: Именка, машки род
врвот на дрвото
Англиски: treetop
а - б - в - г - д - ѓ - е - ж - з - ѕ - и - ј - к - л - љ - м - н - о - п - р - с - т - у - ф - х - ц - ч - џ - ш