Биологија - категорија

опна повеќе

мн. опни
Вид збор: Именка, женски род
Тенка кожичка со која е обвиено ткивото, некој орган; заштитна обвивка на клетка.
Англиски: skin Албански: cipë

организам повеќе

мн. организми
Вид збор: Именка, машки род
Единка од живиот свет - човек, животно или растение како систем од органи со усогласени функции.
Англиски: organism Албански: organizëm

органски повеќе

органски
Вид збор: Придавка
Што му припаѓа на живиот свет.
Англиски: organic Албански: organik

осило повеќе

мн. осила
Вид збор: Именка, среден род
осарник
Англиски: wasps nest Албански: gredh
осилка
Англиски: sting Албански: thimth

ослич повеќе

мн. осличи
Вид збор: Именка, машки род
Вид морска риба слична на штука.
Латински: Merlucius vulgaris Англиски: stock fish
а - б - в - г - д - е - ж - з - и - ј - к - л - љ - м - н - о - п - р - с - т - ќ - ф - х - ц - ч - ш