Биологија - категорија

камшиче повеќе

мн. камшичиња
Вид збор: Именка, среден род
Органели што се наоѓаат на површината на повеќе видови клетки кај животинските видови и некои нижи растенија а служат за движење како на пример кај некои зооспори, сперматозоиди итн.
Англиски: flagellate Албански: organele
Праживотно што се движи со помош на израсток во вид на камшиче.
Латински: Euglena Англиски: Euglena Албански: euglena

киборг повеќе

мн. киборзи
Вид збор: Именка, машки род
Суштество со органски и вештачи делови.
Англиски: cyborg Албански: kiborg
Примери:
Според дефиницијата за киборг, тој е организам кому му се додадени надворешни компоненти со цел да се адаптира на нова околина. [извор]

клетка повеќе

мн. клетки
Вид збор: Именка, женски род
Основна структурна единица на повеќеклеточните живи организми.
Англиски: cell Албански: qelizë Бугарски: клетка

клеточен повеќе

Види и: клетка (ж.)
клеточниот
Вид збор: Придавка
Што се однесува на клетка.

клон повеќе

мн. клонови
Вид збор: Именка, машки род
Ред директни потомци на наследно еднородни организми (или на одвоени клетки во култури) што настанале како резултат на бесполово или вегетативно размножување од еден заеднички предок.
Англиски: clone Албански: klon

клонира повеќе

клонираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Создава група генетски идентични организми од една единка по бесполов пат.
Англиски: clone Албански: klonoj

клопоти повеќе

клопотат
Вид збор: Глагол, несвршен
Испушта остри звуци (за некои птици).
Англиски: cackle Албански: kakaris

кожичка повеќе

мн. кожички
Вид збор: Именка, среден род
Ткиво што личи на кожа, кожна мембрана.
Англиски: membrane Албански: membranë

коластра повеќе

Види и: колострум (м.)
(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
колострум
Англиски: colostrum

колонија повеќе

мн. колонии
Вид збор: Именка, женски род
Животни, живи организми од ист вид здружени на едно место.
Англиски: colony Албански: koloni
Заедница од поврзани микроорганизми.
Англиски: colony Албански: bashkim

конектив повеќе

мн. конективи
Вид збор: Именка, машки род
Дел од ткивото во животински или растителен организам што спојува одредени делови.
Англиски: connective

конјугација повеќе

мн. конјугации
Вид збор: Именка, женски род
Оплодување кај некои алги и едноклеточни животни.
Англиски: fertilization Албански: konjugim, fekondim

концепција повеќе

мн. концепции
Вид збор: Именка, женски род
зачнување, забременување
Англиски: conception Албански: mbetje shtatëzanë

коњиште повеќе

мн. коњишта
Вид збор: Именка, среден род
коњ
Англиски: horse

корпус повеќе

мн. корпуси
Вид збор: Именка, машки род
Тело на човек или животно.
Англиски: body Албански: trup, shtat

крајник повеќе

мн. крајници
Вид збор: Именка, машки род
Крилја и нозе на птици.
Англиски: extremities Албански: gjymtyrë

крстоса повеќе

крстосаат
Вид збор: Глагол, свршен
Спои животни или растенија од различни видови (за добивање хибриди).
Англиски: crossbreed Албански: hibridizoj

култура повеќе

мн. култури
Вид збор: Именка, женски род
Лабораториски одгледани микроорганизми.
Англиски: culture Албански: koloni
а - б - в - г - д - е - ж - з - и - ј - к - л - љ - м - н - о - п - р - с - т - ќ - ф - х - ц - ч - ш