Биологија - категорија

еволуционизам повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
Теорија за постапен развиток, поглед на светот чијшто основен принцип е развојноста.
Англиски: evolutionism

еволуционист повеќе

мн. еволуционисти
Вид збор: Именка, машки род
приврзаник на еволуционизмот
Англиски: evolutionist

едноклеточен повеќе

едноклеточниот
Вид збор: Придавка
Што содржи само една клетка.
Англиски: single-cell

ендем повеќе

мн. ендеми
Вид збор: Именка, машки род
Редок вид растение или животно што живее, што е распространето само во определена област.
Англиски: endemic

ендемичен повеќе

ендемичниот
Вид збор: Придавка
Карактеристика за редок вид растенија или животни распространети само во определена област или за самата област.
Англиски: endemic

епителен повеќе

епителниот
Вид збор: Придавка
површински, тенок
Англиски: epithelial
а - б - в - г - д - е - ж - з - и - ј - к - л - љ - м - н - о - п - р - с - т - ќ - ф - х - ц - ч - ш