Биологија - категорија

дарвинизам повеќе

(едн.) дарвинизмот
Вид збор: Именка, машки род
Учење на англискиот природонаучник Дарвин за развојот на растителниот и на животинскиот свет.
Англиски: darwinism

двополов повеќе

двополовиот
Вид збор: Придавка
Што има два биолошки пола, хермафродит.
Англиски: hermaphrodite Албански: dyseksësh, hermafrodit

дегенерација повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
Еволутивен процес што доведува до деформација и губење на одделни органи или на целиот организам; спрот: регенерација.
Англиски: degeneration Албански: degjenerim

детерминанта повеќе

мн. детерминанти
Вид збор: Именка, женски род
Решавачки фактор што влијае за определувањето на некој факт, на некоја општествена појава и сл.
Англиски: determinant

ДНК повеќе

Вид збор: Скратеница
Деоксирибонуклеинска киселина.
Англиски: DNA

дропка повеќе

мн. дропки
Вид збор: Именка, женски род
дива гуска
Англиски: goose Албански: patë e egër
а - б - в - г - д - е - ж - з - и - ј - к - л - љ - м - н - о - п - р - с - т - ќ - ф - х - ц - ч - ш