Аугментатив - категорија

сабјиште повеќе

Види и: сабја (ж.)
Вид збор: Именка, среден род
сабја

самариште повеќе

Вид збор: Именка, среден род
самар
Англиски: saddle

секириште повеќе

Вид збор: Именка, среден род
аугм. од секира.

селаниште повеќе

мн. селаништа
Вид збор: Именка, среден род
селанец
Англиски: yokel

селиште повеќе

мн. селишта
Вид збор: Именка, среден род
село
Англиски: village Албански: fshat, katund

скалиште повеќе

мн. скалишта
Вид збор: Именка, среден род
скала
Англиски: stair Албански: shkallë

собиште повеќе

Види и: соба (ж.)
мн. собишта
Вид збор: Именка, среден род
соба
Англиски: room

сомиште повеќе

Види и: сом (м.)
мн. сомишта
Вид збор: Именка, среден род
сом
Англиски: catfish

стапиште повеќе

Види и: стап (м.)
мн. стапишта
Вид збор: Именка, среден род
стап
Англиски: stick
Примери:
Кога ќе го грабнам тоа стапиште, ќе те отепам.

старчиште повеќе

Види и: старец (м.)
мн. старчишта
Вид збор: Именка, среден род
старец

стеблиште повеќе

мн. стеблишта
Вид збор: Именка, среден род
стебло
Англиски: trunk

стомачиште повеќе

мн. стомачишта
Вид збор: Именка, среден род
стомак
Албански: bark, stomak
б - в - г - д - ж - ѕ - ј - к - л - м - н - о - п - р - с - т - ф - ц - ч - ш