Аугментатив - категорија

панаѓуриште повеќе

мн. панаѓуришта
Вид збор: Именка, среден род
панаѓур
Англиски: fair

параспуриште повеќе

Вид збор: Именка, среден род
параспyр
Албански: paraspyr

петлиште повеќе

Види и: петел (м.)
мн. петлишта
Вид збор: Именка, среден род
петел
Англиски: cock
Примери:
(нар. поез.) Станете, кокошки, оро фатете,/ќе го жениме старото петлиште.

пијаничиште повеќе

мн. пијанчишта
Вид збор: Именка, среден род
Тој што пие многу и се опива; голем зависник од алкохол.
Англиски: drunkard
Примери:
Море, пијаничиште!

пишувач повеќе

мн. пишувачи
Вид збор: Именка, машки род
Тој што пишува текст.
Англиски: scribe Албански: shkrues, shkrimtar

платниште повеќе

мн. платништа
Вид збор: Именка, среден род
платно
Англиски: cloth Албански: pëlhurë
б - в - г - д - ж - ѕ - ј - к - л - м - н - о - п - р - с - т - ф - ц - ч - ш