Аугментатив - категорија

калиште повеќе

мн. калишта
Вид збор: Именка, среден род
кал
Англиски: mud Албански: baltë

камениште повеќе

мн. каменишта
Вид збор: Именка, среден род
камен
Англиски: stone Албански: gur

камчиште повеќе

мн. камчишта
Вид збор: Именка, среден род
камен
Англиски: stone

книжиште повеќе

мн. книжишта
Вид збор: Именка, среден род
Голема, тешка книга, непрактична за држење.
Англиски: book Албански: libër i madh

компириште повеќе

мн. компиришта
Вид збор: Именка, среден род
компир
Англиски: potato Албански: patate

коначиште повеќе

мн. коначишта
Вид збор: Именка, среден род
конак
Албански: konak, bujtore

конопиште повеќе

мн. конопишта
Вид збор: Именка, среден род
коноп
Англиски: string Албански: konop, kanp

коњиште повеќе

мн. коњишта
Вид збор: Именка, среден род
коњ
Англиски: horse

косиште повеќе

мн. косишта
Вид збор: Именка, среден род
коса
Англиски: hair Албански: floku

куќиште повеќе

мн. куќишта
Вид збор: Именка, среден род
куќа
Англиски: house
б - в - г - д - ж - ѕ - ј - к - л - м - н - о - п - р - с - т - ф - ц - ч - ш