Аугментатив - категорија

бостаниште повеќе

мн. бостаништа
Вид збор: Именка, среден род
бостан
Турски: bostanlık Албански: shalqi i madh

брадина повеќе

мн. брадини
Вид збор: Именка, женски род
брада
Англиски: beard Албански: mjekër e madhe

будалетина повеќе

Види и: будала (ж.)
мн. будалетини
Вид збор: Именка, машки род
будала
Англиски: fool

бурјаниште повеќе

мн. бурјаништа
Вид збор: Именка, среден род
бурјан
Албански: qingër, kingël
б - в - г - д - ж - ѕ - ј - к - л - м - н - о - п - р - с - т - ф - ц - ч - ш