Астрономија - категорија

хелиограф повеќе

мн. хелиографи
Вид збор: Именка, машки род
Телескоп со апарат за фотографирање на сонцето.
Англиски: heliograph Албански: heliograf

хелиоцентризам повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
Теорија што го поставила сонцето во центарот на светот.
Англиски: heliocentric system

Херкул повеќе

Вид збор: Именка, машки род
Во астрономијата - соѕвездие во северната полутопка.
Англиски: Hercules Албански: Herkules
а - б - в - г - д - е - з - ѕ - и - ј - к - л - м - н - о - п - р - с - т - у - ф - х