Астрономија - категорија

галаксија повеќе

мн. галаксии
Вид збор: Именка, женски род
Ѕвезден систем во вселената, на пример Млечен пат.
Англиски: galaxy

геоцентризам повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
Застарено сфаќање за Земјата како центар на вселената околу кој се вртат сите небесни тела.

геоцентричен повеќе

геоцентричниот
Вид збор: Придавка
Што се однесува на геоцентризмот.
Англиски: geocentric
а - б - в - г - д - е - з - ѕ - и - ј - к - л - м - н - о - п - р - с - т - у - ф - х