Архаизам - категорија

ќаја повеќе

мн. ќаи
Вид збор: Именка, машки род
Главен овчар, богат сточар.
Англиски: shepherd Турски: kâhya Албански: qehajë
Управник, надзорник на имот.
Англиски: manager Турски: kâhya Албански: udhëheqës

ќарлија повеќе

Вид збор: Придавка
Оној што е во добивка, кој заработил.
Англиски: profitable Турски: kâr

ќатип повеќе

Вид збор: Именка, машки род
писар
Англиски: scribe Турски: kâtip

ќафир повеќе

Вид збор: Именка, машки род
неверник, ништоверец
Англиски: heathen Турски: kâfir

ќедер повеќе

Вид збор: Именка, машки род
штета, несреќа
Англиски: damage Турски: keder Албански: qeder, dëm
грижа, мака
Англиски: sorrow Турски: keder Албански: qeder, brengë

ќезап повеќе

Вид збор: Именка, машки род
Азотна киселина.
Англиски: nitric acid Турски: kezzap

ќемане повеќе

мн. ќеманиња
Вид збор: Именка, среден род
виолина
Англиски: fiddle Турски: keman Албански: qemane, violinë
Глава на човек.
Албански: kokë njeriu
Примери:
Ќемането не ти фаќа.

ќеманеџија повеќе

мн. ќеманеџии
Вид збор: Именка, машки род
свирач на ќемане
Англиски: fiddler Турски: kemancı

ќенеф повеќе

мн. ќенефи
Вид збор: Именка, машки род
нужник
Англиски: toilet Турски: kenef

ќерамидница повеќе

мн. ќерамидници
Вид збор: Именка, женски род
Работилница во која се изработуваат ќерамиди.

ќерамидџија повеќе

мн. ќерамидџии
Вид збор: Именка, машки род
Оној кој прави и продава ќерамиди.
Англиски: roofer Турски: kiremitçi

ќересте повеќе

Вид збор: Именка, среден род
Дрвен градежен материјал, дрвена граѓа.
Англиски: construction material Турски: kereste

ќерестеџија повеќе

мн. ќерестеџии
Вид збор: Именка, машки род
Трговец со дрвен градежен материјал.
Турски: keresteci

ќесат повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
оскудица, криза
Англиски: scarcity Турски: kesat Албански: skamje
Примери:
Голем ќесат е.

ќесеџија повеќе

мн. кесеџии
Вид збор: Именка, машки род
Разбојник, што краде сечејќи ги ќесињата на жртвите.
Англиски: robber

ќесија повеќе

Види и: ќесе (ср.)
мн. ќесии
Вид збор: Именка, женски род
вреќа
Англиски: bag Турски: kese

ќесим повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
закуп, наем
Англиски: rent Турски: kesim Албански: rent, qira
спогодба, устен договор
Англиски: verbal contact Албански: marrëveshje

ќетен повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
памук
Англиски: cotton Турски: keten
Примери:
платно од ќетен

ќетен-алва повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
алва во вид на конци
Англиски: cotton candy

ќефил повеќе

Вид збор: Именка, машки род
жирант, јамец
Англиски: guarantor Турски: kefil Албански: garant
Примери:
Стори ми се ќефил - биди ми жирант.

ќитап повеќе

Види и: китаб (м.)
Вид збор: Именка, машки род
китаб
Англиски: book Турски: kitap

ќоле повеќе

Вид збор: Именка, среден род
слуга, роб
Англиски: servant Турски: köle

ќостек повеќе

мн. ќостеци
Вид збор: Именка, машки род
Ланец за часовник.
Англиски: chain Турски: köstek

ќулан повеќе

Вид збор: Именка, машки род
Подземна просторија, огниште во амамот.
Англиски: heating room Турски: külhan

ќурдија повеќе

мн. ќурдии
Вид збор: Именка, женски род
Горна облека, машка или женска, куса или долга, поставена со крзно.
Турски: kürk

ќуќур повеќе

Вид збор: Именка, машки род
сулфур
Латински: S Англиски: sulphur Турски: kükürt
а - б - в - г - д - ѓ - е - ж - з - ѕ - и - ј - к - л - љ - м - н - о - п - р - с - т - ќ - у - ф - х - ц - ч - џ - ш