Архаизам - категорија

ѓаур повеќе

Види и: каурин (м.)
мн. ѓаури
Вид збор: Именка, машки род
неверник, христијанин, немуслиман
Англиски: nonbeliever Турски: gâvur

ѓердек повеќе

мн. ѓердеци
Вид збор: Именка, машки род
брачна постела
Турски: gerdek

ѓериз повеќе

мн. ѓеризи
Вид збор: Именка, машки род
Одводен канал за истекување на нечистотија.
Англиски: sewer Турски: keriz Албански: kanal për ujërat e zeza, gjiriz
Канализирано поточе по кое истекува нечистотијта.
Англиски: sewage Турски: keriz Албански: gjiriz
септичка јама

ѓок повеќе

Види и: ѓокат (м.)
Вид збор: Именка, машки род
бел коњ
Англиски: white horse Турски: gök

ѓол повеќе

мн. ѓолови
Вид збор: Именка, машки род
Бара, мочуриште, езеро.
Англиски: lake Турски: göl

ѓотлук повеќе

мн. ѓотлуци
Вид збор: Именка, машки род
Заден дел на панталони.
Турски: göt

ѓувезен повеќе

Види и: ѓувез (прид.)
ѓувезниот
Вид збор: Придавка
темноцрвен
Англиски: dark red Турски: güvez

ѓувендија повеќе

мн. ѓувендии
Вид збор: Именка, женски род
танчарка
Англиски: dancer Турски: güvendirmek Албански: vallzuese
расипана жена, блудница
Англиски: courtesan Албански: kurvë, prositutë

ѓул повеќе

мн. ѓулови
Вид збор: Именка, машки род
Вид цвеќе, роза, ружа.
Англиски: rose Турски: gül Албански: trëndafil

ѓуле повеќе

мн. ѓулиња
Вид збор: Именка, среден род
Граната, топовско зрно.
Англиски: cannonball Турски: gülle Албански: gjyle

ѓуме повеќе

мн. ѓумиња
Вид збор: Именка, среден род
Скривница покрај мочуриште, бара, река и др. што им служи на ловците за лов на диви гуски и сл.
Англиски: hideaway Турски: gömme

ѓумрук повеќе

мн. ѓумруци
Вид збор: Именка, машки род
царинарница
Англиски: customs Турски: gümrük Албански: doganë
трошарина, царина
Англиски: customs duty Албански: doganë

ѓумрукана повеќе

ѓумрукана
Вид збор: Именка, женски род
трошаринска станица, царинарница
Англиски: custom Турски: gümrük

ѓумрукчија повеќе

мн. ѓумрукчии
Вид збор: Именка, машки род
цариник
Англиски: customs officer Турски: gümrükçü

ѓунделак повеќе

мн. ѓунделаци
Вид збор: Именка, машки род
надница, дневница
Англиски: daily wage Турски: gündelik

ѓурултаџија повеќе

мн. ѓурултаџии
Вид збор: Именка, машки род
Тој што крева голема врева.
Англиски: noise maker Турски: gürültücü Албански: grindavec
Прекршител, учесник во безредие, нарушител на редот.
Англиски: offender Албански: shkelës
а - б - в - г - д - ѓ - е - ж - з - ѕ - и - ј - к - л - љ - м - н - о - п - р - с - т - ќ - у - ф - х - ц - ч - џ - ш