Архаизам - категорија

табан повеќе

табанот
Вид збор: Именка, машки род
Дебела, голема греда.
Англиски: beam Албански: tra, traversë

табија повеќе

мн. табии
Вид збор: Именка, женски род
ров, окоп, опкоп, утврда
Англиски: fortification

таблица повеќе

мн. таблици
Вид збор: Именка, женски род
Ученичка табличка - за пишување со кондил.
Англиски: slate Албански: propozoj

табор повеќе

мн. табори
Вид збор: Именка, машки род
Турска воена единица.
Англиски: squadron Турски: tabur Албански: tabor, skuadrile

табур повеќе

Види и: табор (м.)
Вид збор: Именка, машки род
Турска воена единица.
Англиски: squadron Турски: tabur

табут повеќе

Вид збор: Именка, машки род
Носила, на кои муслиманите го носат мртовецот.
Англиски: coffin Турски: tabut

тавла повеќе

Вид збор: Именка, женски род
коњушница
Англиски: stable Турски: tavla

тавминџија повеќе

мн. тавминџии
Вид збор: Именка, машки род
Oној што работи за награда што се определува потамина.
Англиски: wholesaler Турски: tahminci Албански: taminxhi
Oној што оценува нешто потамина.
Англиски: appraiser Турски: tahminci Албански: vlerësues

тавминџилак повеќе

Вид збор: Именка, машки род
Работата на тавминџијата.
Англиски: appraisal Турски: tahmincilik

тавтабита повеќе

мн. тавтабити
Вид збор: Именка, женски род
Вид ноќен инсект кој се храни со цицање крв од човекот и другите топлокрвни животни.
Латински: Acanthia lectularia Англиски: bedbug Турски: tahtabiti

тавчија повеќе

мн. тавџии
Вид збор: Именка, машки род
каменорезец
Англиски: mason

тазија повеќе

мн. тазии
Вид збор: Именка, женски род
ловечко куче
Англиски: hound

таим повеќе

мн. таими
Вид збор: Именка, машки род
оброк, следување
Англиски: ration

таин повеќе

Види и: таим (м.)
мн. таини
Вид збор: Именка, машки род
оброк, следување
Англиски: ration

таинџија повеќе

мн. таинџии
Вид збор: Именка, машки род
Оној што дава таан.
Турски: tahincı Албански: tahanxhi

тајфа повеќе

тајфата
Вид збор: Именка, женски род
Група луѓе, дружина најчесто од мајстори - ѕидари но и разбојници, паликуќи и сл.
Англиски: group Турски: tayfa
Примери:
Се претпоставува дека ја изградила неговата градителска тајфа, која ја донел со себе.

такам повеќе

мн. таками
Вид збор: Именка, машки род
комплетна опрема
Англиски: outfit Турски: takım Албански: komplet, takëm
костум
Англиски: suit Албански: komplet, kostum

такрир повеќе

Вид збор: Именка, машки род
Изјава, извештај, војнички рапорт.
Англиски: report Турски: takrir

таксидар повеќе

Вид збор: Именка, машки род
Собирач на вересијата на некој трговец.
Англиски: debt collector Турски: taksit Албански: taksëmbledhës
даночник
Англиски: tax man Албански: taksëmbledhës

таксир повеќе

Вид збор: Именка, машки род
таксират
Англиски: misfortune Турски: taksirat

талаз повеќе

Види и: талас (м.)
мн. талази
Вид збор: Именка, машки род
бран
Англиски: wave

талим повеќе

Вид збор: Именка, машки род
Воена обука, воена вежба.
Англиски: exercise Турски: talim

тарапана повеќе

Вид збор: Именка, женски род
работилница за сечење пари
Англиски: mint Турски: Tarab Албански: vend ku priten paratë

тараф повеќе

Вид збор: Именка, машки род
Група луѓе кои стојат како противничка страна наспроти друга група.
Англиски: side Турски: taraf
Примери:
На чиј тараф си?

Татар повеќе

мн. Татари
Вид збор: Именка, машки род
(татар) гласник, курир, писмоносец
Англиски: courier Турски: tatar Албански: tatar, lajmëtar

татаркурти повеќе

Вид збор: Именка, множина
преплет црева
Латински: volvulus Англиски: volvulus Турски: tatar kurt

татарник повеќе

мн. татарници
Вид збор: Именка, машки род
Лак со штица како пушка за фрлање стрели.
Англиски: crossbow

татли повеќе

Вид збор: Придавка
сладок, вкусен
Англиски: sweet Турски: tatlı
Примери:
Татли бозааа! (извик при продавање боза) слатка бозааа!

тафтабита повеќе

Види и: тавтабита (ж.)
мн. тафтабити
Вид збор: Именка, женски род
Вид паразит што се храни од крв.
Англиски: bedbug Турски: tahtabiti Албански: tartabiqe

твар повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
Во обичниот говор се употребува главно за изгледот и бојата на лицето; здрав, полнокрвен изглед на лице.
Англиски: substance
Примери:
Иако се богати, децата им се слаби, бледи, немаат твар.

тваровит повеќе

тваровити
Вид збор: Придавка
здрав, полнокрвен
Англиски: healthy
Примери:
тваровити деца

творчество повеќе

Вид збор: Именка, среден род
творештво
Англиски: creation

театро повеќе

Вид збор: Именка, среден род
театар
Англиски: theater

тебабија повеќе

Вид збор: Именка, женски род
придружба, придружници, дружина
Англиски: company Турски: Teba
Примери:
Излегол од Стамбол со голема тебабија.

тебдил повеќе

Вид збор: Именка, машки род
Оној што е преправен, преоблечен, што се појавува скришно.
Турски: tebdil

тебдил повеќе

Вид збор: Прилог
скришно, преправено, преоблечено
Англиски: incognito Турски: tebdil

тебешир повеќе

мн. тебешири
Вид збор: Именка, машки род
креда
Англиски: chalk Турски: tebeşir
кредо
Англиски: creed

тегел повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
Вид шев, проширување со двоен бод.

теир повеќе

Вид збор: Именка, машки род
одлагање, одложување
Англиски: postponement Турски: tehir

текар повеќе

Вид збор: Прилог
одново, повторно, пак, наново
Англиски: again Турски: tekrar

текија повеќе

Види и: теќе (ср.)
мн. текии
Вид збор: Именка, женски род
теќе
Англиски: Tekkie Турски: tekke

теклиф повеќе

Вид збор: Именка, машки род
повик
Англиски: invitation Турски: teklif Албански: thirrje
Примери:
Стори теклиф.
Церемонијал, вообичаени формалности во однесувањето.
Англиски: ceremony Албански: ceremonial
Примери:
Биди си без теклиф, како дома.

теклифи повеќе

Вид збор: Глагол, свршен
повика
Примери:
го теклифил еднаш царот

теклифсиз повеќе

Вид збор: Прилог
отворено, слободно, пријателски, без церемонијал
Англиски: informal Турски: teklifsiz
Примери:
Ако сакаш да зборуваме теклфсиз - добро, ако не - јас си одам.

текне повеќе

Вид збор: Именка, среден род
корито
Англиски: tub Турски: tekne Албански: vaskë

текнефес повеќе

Вид збор: Придавка
Особено за коњ, астматичен, кој пати од задув.
Англиски: asthmatic Турски: tıknefes

текрар повеќе

Вид збор: Прилог
текар
Англиски: again Турски: tekrar

телал повеќе

мн. телали
Вид збор: Именка, машки род
Гласник, службен објавувач на некакви вести со викање, барабанџија.
Англиски: barker Турски: tellal Албански: telall, lajmëtar
Примери:
Телал вика по чаршија.
Продавач на ситнурии и на стари, половни работи.
Турски: tellal Албански: shitës imtësirash

телалка повеќе

Види и: телал (м.)
мн. телалки
Вид збор: Именка, женски род
жена телал

телекс повеќе

мн. телекси
Вид збор: Именка, машки род
Меѓународен комуникациски систем со телепринтери.
Англиски: telex

телепринтер повеќе

мн. телепринтери
Вид збор: Именка, машки род
Апарат за пишување на далечина.
Англиски: teleprinter

телољубец повеќе

мн. телољупци
Вид збор: Именка, машки род
Оној што сака да угодува на своето тело.

тељал повеќе

Види и: телал (м.)
мн. тељали
Вид збор: Именка, машки род
телал
Англиски: barker Турски: tellal

темане повеќе

Вид збор: Именка, среден род
Особен муслимански поклон.
Англиски: greeting Турски: temenna
Примери:
Прави (чини) темане.

тепе повеќе

тепето
Вид збор: Именка, среден род
врв, ритче, височинка
Англиски: hill Турски: tepe

тептиљ повеќе

Вид збор: Именка, машки род
тебдил
Англиски: incognito Турски: tebdil

терзија повеќе

мн. терзии
Вид збор: Именка, машки род
кројач, шијач, шнајдер
Англиски: tailor Турски: terzi

терзилак повеќе

терзилакот
Вид збор: Именка, машки род
Терзиска, шијачка, кројачка работа.
Англиски: tailoring Турски: terzilik
Примери:
Работи терзилак.

терзиски повеќе

терзиска
Вид збор: Придавка
Што се однесува на терзија.
Примери:
терзиски ножици

терлик повеќе

мн. терлици
Вид збор: Именка, машки род
(обично во мн.) Вид домашни обувки.
Англиски: slipper Турски: terlik

терсана повеќе

мн. терсани
Вид збор: Именка, женски род
оружарница, арсенал
Англиски: arsenal

тескере повеќе

Вид збор: Именка, среден род
Писмена дозвола за нешто, потврда, исправа.
Англиски: permission Турски: tezkere Албански: leje
покана
Англиски: invitation Турски: tezkere Албански: ftesë

теслим повеќе

Вид збор: Именка, машки род
предавање, отстапка
Англиски: surrender Турски: teslim
Примери:
Теслим му го стори.

теслими повеќе

теслимат
Вид збор: Глагол, свршен
предаде
Англиски: surrender Турски: teslim etmek Албански: dorëzon
Примери:
Му го теслими чифлигот.
(се теслими) се предаде
Англиски: surrender Турски: teslim olmak Албански: dorëzohem
Примери:
Теслими се, бре Јордане, жив ќе те фатиме.

тестемел повеќе

мн. тестемели
Вид збор: Именка, машки род
крпа, марама за глава
Англиски: headscarf

тестир повеќе

мн. тестири
Вид збор: Именка, машки род
дозвола, допуштање
Англиски: permission Турски: destur

теќе повеќе

мн. теќиња
Вид збор: Именка, среден род
Молитвен дом на дервиши, дервишки манастир.
Англиски: tekkie Турски: tekke Албански: teqe
Гробница на некој светец, мавзолеј.
Англиски: tomb Турски: tekke Албански: varr, mauzole

теферич повеќе

Вид збор: Именка, машки род
Излет, прошетка во природата - со јадење.
Англиски: picnic Турски: teferrüç

тефтер повеќе

мн. тефтери
Вид збор: Именка, машки род
Голема подврзана тетратка за трговски сметки и сл.
Англиски: book Турски: defter

течение повеќе

Види и: тек (м.)
теченија
Вид збор: Именка, среден род
тек
Англиски: flow

течење повеќе

Вид збор: Именка, среден род
заработка
Англиски: earning Албански: fitim

тимар повеќе

мн. тимари
Вид збор: Именка, машки род
феудален имот
Англиски: estate Турски: tımar Албански: pronë feudale
Примери:
(нар. поез.) Тимари ќе си заложам.
тимарење
Турски: tımar Албански: pronë
Примери:
(нар. поез.) Што ме на тимар удираш / дал ќе ме меле продадеш.

тимија повеќе

Вид збор: Именка, женски род
жалба, поплака
Англиски: complaint
Примери:
Си немаат тимија.

типоса повеќе

типосаат
Вид збор: Глагол, свршен
испечати
Англиски: print

токмак повеќе

мн. токмаци
Вид збор: Именка, машки род
Мал топуз, боздоган.
Англиски: spaked mace Турски: tokmak Албански: topuz

токо повеќе

Вид збор: Прилог
туку
Англиски: but

толмач повеќе

Види и: толкувач (м.)
мн. толмачи
Вид збор: Именка, машки род
толкувач
Англиски: interpreter

толмачи повеќе

Види и: толкува (несв.)
толмачат
Вид збор: Глагол, несвршен
толкува
Англиски: interpret

толчи повеќе

толчат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се толчи) се удира, се мава
Англиски: beat Албански: rrah

томбак повеќе

Вид збор: Именка, машки род
Вид метал - од бакар и цинк.
Англиски: brass Турски: tombak

томбаклија повеќе

Вид збор: Придавка
Направено од томбак.
Англиски: brazen

топтанџија повеќе

Види и: топтан (прил.)
мн. топтанџии
Вид збор: Именка, машки род
Оној кој што купува и продава на големо, а не на мало.
Англиски: wholesaler Турски: toptancı Албански: toptanxhi

топуз повеќе

Вид збор: Именка, машки род
боздоган
Англиски: spaked mace Турски: topuz Албански: topuz

топчија повеќе

мн. топчии
Вид збор: Именка, машки род
Артилерец, војник што ракува со топ.
Англиски: gunner Турски: topçu

тревен повеќе

Вид збор: Именка, машки род
Архаично име за четвртиот месец во годината.
Англиски: April

трембет повеќе

Вид збор: Именка, машки род
барабан
Англиски: drum
Примери:
(нар.поез.) Комар ми свирка свиреше / жаба трембетот биеше.

тремпете повеќе

Вид збор: Именка, среден род
барабан
Англиски: drum
Примери:
Бие тремпете.

тројноглав повеќе

Вид збор: Придавка
Што е со три глави.
Примери:
Змија тројноглава (тројоглава).

тромблон повеќе

мн. тромблони
Вид збор: Именка, машки род
Специјална граната со истрел од рачно оружје.
Англиски: grenade launcher Француски: tromblon

трудбеник повеќе

мн. трудбеници
Вид збор: Именка, машки род
Работен човек, човек на трудот.
Англиски: worker Албански: punëtor

трудбеничка повеќе

Види и: трудбеник (м.)
мн. трудбенички
Вид збор: Именка, женски род
За жена трудбеник.
Албански: punëtore

туѓинец повеќе

мн. туѓинци
Вид збор: Именка, машки род
Човек што не е од истото место или крај.
Англиски: outsider Албански: i huaji

тулумба повеќе

мн. тулумби
Вид збор: Именка, женски род
канта
Англиски: canister Турски: tulumba Албански: kanistër
шмрк, пумпа
Англиски: pump Албански: pompë

тура повеќе

мн. тури
Вид збор: Именка, женски род
чиле, клопче, врска
Англиски: reel Турски: tura Албански: lidhje, lëmsh
Примери:
Тура ибришим.
Султански монограм на монети или некои документи.
Англиски: bull Турски: tuğram Албански: monogram sulltani
Примери:
Царската тура.

туркиџија повеќе

мн. туркиџии
Вид збор: Именка, машки род
пејач, песнарија, песнопоец
Англиски: singer Турски: türkücü

турлија повеќе

мн. турлии
Вид збор: Именка, женски род
вид, разновидост, различност
Англиски: art Турски: türlü

туфек повеќе

мн. туфеци
Вид збор: Именка, машки род
пушка
Англиски: rifle Турски: tüfek

туфекчија повеќе

мн. туфекџии
Вид збор: Именка, машки род
Изработувач на пушки, пушкар, трговец со оружје.
Англиски: rifle maker Турски: tüfekçi Албански: tufekxhi, pushkabërës
Војник вооружен со пушка.
Англиски: infantryman Албански: ushtar infanterist, këmbësori
Припадник на некогашната султанова гарда.
Англиски: palace guard Албански: pjestar i gardës sulltanit

туфекчиски повеќе

Вид збор: Придавка
Што се однесува на туфекчија.
Примери:
Туфекчиски занает.

туџар повеќе

мн. туџари
Вид збор: Именка, машки род
трговец
Англиски: merchant Турски: tüccar Албански: tregëtar

туџарка повеќе

Види и: туџар (м.)
мн. туџарки
Вид збор: Именка, женски род
За жена туџар.
Англиски: merchant Албански: tregëtare

туџарски повеќе

Вид збор: Придавка
трговски
Англиски: mercantile
а - б - в - г - д - ѓ - е - ж - з - ѕ - и - ј - к - л - љ - м - н - о - п - р - с - т - ќ - у - ф - х - ц - ч - џ - ш