Архаизам - категорија

раболепен повеќе

раболепна
Вид збор: Придавка
ропски понизен
Англиски: servile

раболепие повеќе

Вид збор: Именка, среден род
ропска понизност
Англиски: servility

ради повеќе

Вид збор: Предлог
заради
Англиски: because

радиофинира повеќе

радиофинираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Оствари, остварува радиофикација.

разбирателство повеќе

Вид збор: Именка, среден род
разбирање, разбирачка
Англиски: understanding

развитие повеќе

Вид збор: Именка, среден род
развиток
Англиски: development

развлечение повеќе

мн. развлеченија
Вид збор: Именка, среден род
разонода
Англиски: entertainment

разјаснение повеќе

Види и: разјаснување (ср.)
мн. разјасненија
Вид збор: Именка, среден род
разјаснување
Англиски: clarification

разрешение повеќе

Види и: разрешавање (ср.)
мн. разрешенија
Вид збор: Именка, среден род
разрешавање
Англиски: resolution

разрушение повеќе

Види и: разрушување (ср.)
разрушенија
Вид збор: Именка, среден род
разрушување
Англиски: destruction

ракијар повеќе

Види и: ракиџија (м.)
мн. ракијари
Вид збор: Именка, машки род
Лице што вари и продава ракија.
Турски: rakıcı Албански: rakixhi

раки-сапун повеќе

Види и: сапун (м.)
Вид збор: Именка, машки род
Тоалетен сапун внесуван порано од некои земји на Исток.
Примери:
Се измила со раки-сапун.

ракиџија повеќе

Види и: ракијар (м.)
мн. ракиџии
Вид збор: Именка, машки род
Лице што вари и продава ракија.
Англиски: landlord Турски: rakıcı Албански: rakixhi

рамноденствие повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, среден род
рамнодневие, рамноденица
Англиски: equinox

рамнодушие повеќе

Вид збор: Именка, среден род
рамнодушност
Англиски: indifference

рамноправие повеќе

Види и: рамноправност (ж.)
(едн.)
Вид збор: Именка, среден род
рамноправност
Англиски: equality

ранина повеќе

Вид збор: Именка, женски род
Обично во состав на, од, в ранина.
Англиски: morning
Примери:
Станала баба в раниње (во зора).

распоредба повеќе

распоредбата
Вид збор: Именка, женски род
наредба, заповед
Англиски: order Албански: urdhër

расчет повеќе

расчети
Вид збор: Именка, машки род
сметка
Англиски: bill Албански: afishe, faturë
Примери:
Се излажаа во расчетот.

рат повеќе

мн. ратови
Вид збор: Именка, машки род
војна
Англиски: war Српски: рат

ратај повеќе

мн. ратаи
Вид збор: Именка, машки род
земјоделец, селанец
Англиски: farmer

ратајство повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
Обработка на земјата како стопанска гранка.
Англиски: agriculture

ратеј повеќе

Види и: ратај (м.)
мн. ратеи
Вид збор: Именка, машки род
ратај
Англиски: farmer

ратува повеќе

ратуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
војува
Англиски: fight

ратување повеќе

Вид збор: Именка, среден род
војување
Англиски: fight

рачателство повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, среден род
гаранција
Англиски: guarantee

реалец повеќе

мн. реалци
Вид збор: Именка, машки род
Ученик на реално училиште.
Англиски: pupil

ревнив повеќе

ревниви
Вид збор: Придавка
Кој изразува ревност, што завидува на друг.
Англиски: jealous

ревнивец повеќе

мн. ревнивци
Вид збор: Именка, машки род
љубоморен човек
Англиски: jelous man

ревнивка повеќе

мн. ревнивки
Вид збор: Именка, женски род
љубоморна жена
Англиски: jealous woman

ревнител повеќе

мн. ревнители
Вид збор: Именка, машки род
Лице што се стреми ревносно да придонесе кон нешто.
Англиски: jealous

ревност повеќе

ревноста
Вид збор: Именка, женски род
Сомневање во љубовта, верноста на саканото лице.
Англиски: jealousy Албански: xhelozi
Примери:
Пројавуваше неопислива ревност, ако ја видеше да зборува со некого.
Несакање успех на некого, завист.
Англиски: envy Албански: zili
Примери:
Само ако беше некој пред него, ќе ја покажеше својата ревност.

редиф повеќе

мн. редифи
Вид збор: Именка, машки род
Војник резервист.
Англиски: reservist

резакија повеќе

Вид збор: Именка, женски род
Вид десертно грозје.

реим повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
залог, хипотека
Англиски: pawn Турски: rehin Албански: hipotekë, garanci

реис повеќе

мн. реиси
Вид збор: Именка, машки род
главар, старешина
Англиски: head Турски: reis Албански: udhëheqës, kryetar
Капетан на брод.
Англиски: captain Албански: kapiten

ренк повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
боја, нијанса, прелив
Англиски: colour Турски: renk

реси повеќе

ресат
Вид збор: Глагол, свршен
прецрта, пречкрта
Англиски: cross out
Примери:
Ѓаволот беше го ресил од тефтерот.

речение повеќе

мн. реченија
Вид збор: Именка, среден род
Тоа што е кажано да биде, што е судбински определено.
Англиски: destiny

решме повеќе

Вид збор: Именка, среден род
Сребрено ланче, низ со скапоцени пари.
Англиски: chain Турски: reşme

рз повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
образ, чест
Англиски: decency Турски: ırz

рзак повеќе

мн. рзаци
Вид збор: Именка, машки род
За коњ - здрав, силен, бесен, нескротлив.
Англиски: stallion

рзлија повеќе

Вид збор: Придавка
чесен
Англиски: decent

рида повеќе

ридаат
Вид збор: Глагол, несвршен
плаче
Англиски: sob

риза повеќе

мн. ризи
Вид збор: Именка, женски род
Пешкир за бришење лице.
Англиски: cloth Албански: peshqir, rizë
свештеничка облека
Англиски: cassock Албански: rasë, veladon, mantil

ризикарен повеќе

ризикарна
Вид збор: Придавка
среќен
Англиски: happy
Примери:
Ризикарна жена

рик повеќе

мн. рикови
Вид збор: Именка, машки род
Песок од оловна руда кој се употребувал за сушење на свежо испишаниот текст.
Албански: zallë

риџа повеќе

мн. риџи
Вид збор: Именка, женски род
молба
Англиски: plea Турски: rica
Примери:
Голема риџа ти чиниме.

риџаџија повеќе

мн. риџаџии
Вид збор: Именка, машки род
молител
Англиски: applicant Турски: ricacı
Примери:
Пратиле риџаџии.

роган повеќе

Вид збор: Именка, машки род
Лакирана кожа.
Англиски: patent leather Турски: rugan
Примери:
Чевли од роган.

роганлија повеќе

Вид збор: Придавка
лакиран
Англиски: lacquered
Примери:
Rоганлии чевли.

рогожар повеќе

Види и: рогозинар (м.)
мн. рогожари
Вид збор: Именка, машки род
рогозинар
Албански: rrogoza, hasër

рубајлија повеќе

Вид збор: Придавка
Девојка која има многу невестинска спрема, чеиз.

рубија повеќе

мн. рубии
Вид збор: Именка, женски род
Стара златна монета.
Англиски: gold coin Албански: monedh ari

руга повеќе

(едн.) ругата
Вид збор: Именка, женски род
Шестмесечна или годишна плата на селски слуга.
Англиски: wage

ружје повеќе

мн. ружја
Вид збор: Именка, среден род
Традиционален накит кон народна носија.

рупче повеќе

мн. рупчиња
Вид збор: Именка, среден род
Вид стари пари.

рушветчија повеќе

мн. рушветчии
Вид збор: Именка, машки род
Оној што прима рушвет.
Англиски: corrupt Турски: rüşvetçi
а - б - в - г - д - ѓ - е - ж - з - ѕ - и - ј - к - л - љ - м - н - о - п - р - с - т - ќ - у - ф - х - ц - ч - џ - ш